Man die Fanny neerstak op trein, is opgepakt in Frankrijk

Fanny Appes werd aangevallen door haar ex-partner. De man viel haar aan met een mes op de trein.
Mozkito / RV Fanny Appes werd aangevallen door haar ex-partner. De man viel haar aan met een mes op de trein.
De man die vorige donderdag zijn ex-partner heeft neergestoken op een trein ter hoogte van Linkebeek, is woensdagochtend opgepakt in Frankrijk.  Het gaat om de 41-jarige Xavier B. uit Frameries (Henegouwen). 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het slachtoffer, de 30-jarige atlete Fanny Appes, raakte bij de steekpartij gewond maar verkeerde niet in levensgevaar. Het parket Halle-Vilvoorde bestempelde de aanval op de trein als poging moord.  De nadere omstandigheden van de arrestatie zijn nog niet bekend.  De onderzoeksrechter wenst voorlopig ook niet verder te communiceren, stelt het parket.

Paspoort verscheurd

Xavier B. stalkte Fanny maandenlang.  De veertiger had haar onder meer verhinderd om deel te nemen aan de Afrikaanse atletiekkampioenschappen door haar paspoort te verscheuren en zou haar herhaaldelijk lastiggevallen en bedreigd hebben. Fanny zag zich genoodzaakt haar trainingen te stoppen, te verhuizen en ander werk te zoeken.

Een tweetal weken geleden zou  Xavier B. nog geprobeerd hebben haar aan te rijden. Fanny maakte van het incident een video, die ze op Facebook plaatste en waarmee ze naar de politie stapte. Maar zowel met die klacht als met eerdere klachten zou bitter weinig gedaan zijn, zo verklaarden de jonge vrouw en verschillende mensen uit haar omgeving.

 In de rug

Fanny was donderdagochtend op weg naar haar werk toen ze Xavier B. op dezelfde trein zag. Ze probeerde nog van plaats te veranderen, maar de man volgde haar. De atlete nam daarop haar gsm om te filmen en de politie te verwittigen. Toen de trein stopte, ging Xavier B. achter Fanny staan en stak haar in de rug, waarna hij wegvluchtte. De vrouw bloedde hevig. De treinbegeleider kon de hulpdiensten bellen. 

Fanny kwam ongeveer 10 jaar geleden naar België en trainde als sprintster bij atletiekclub Royal Cercle Athlétique du Brabant Wallon (RCABW) in Nijvel. Daar werd ze gecoacht door Carole Bam, die ook de Belgian Cheetahs , de aflossingsploeg op de 4x100 meter, onder haar hoede heeft. Onder de kleuren van haar land van oorsprong, Kameroen, nam ze deel aan tal van nationale en internationale wedstrijden en hoopte ze te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Lees ook: Vrouw die op trein werd neergestoken door ex-partner reageert: “Ik vreesde dat dit op een dag zou gebeuren”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tina Colpaert

    Opgepakt en als we dit lezen al terug vrij met dank aan het rechtssysteem!

  • Peter Ongenaert

    Yep en die vent zei ik zit in Frankrijk wie moeten geloven??

  • Karel Delcroix

    En wat deed justitie? Juist, niets!! Het wordt tijd dat men justitiële werknemers persoonlijk verantwoordelijk stelt voor hun fouten. Dit geeft een extra reden om hun job correct te doen, net zoals dit in privébedrijven gebeurd.