Inwoners krijgen Franstalige oproepingsbrief verscheurd in de bus

Het gemeentehuis van Linkebeek.
Mozkito Het gemeentehuis van Linkebeek.
Enkele inwoners van Linkebeek hebben hun Franstalige oproepingsbrief voor de verkiezingen verscheurd in de bus gekregen. De gemeente vraagt bpost om een onderzoek.

Gemeenteraadsvoorzitter Damien Thiéry liet aan de Franstalige omroep RTBF weten dat er minstens drie gevallen bekend zijn. "Ik heb drie vierde van mijn oproepingsbrief ontvangen", doet inwoner Michel Boucquoi zijn verhaal aan de RTBF. "Ik vond dat vreemd, want de Nederlandstalige exemplaren voor mijn vrouw en dochter waren in perfecte staat in onze brievenbus beland. Enkel mijn Franstalige oproepingsbrief is verscheurd."

Michel had zelf een Franstalig exemplaar aangevraagd, en trok inmiddels naar het gemeentehuis om een nieuwe brief op te halen. "Daar hebben ze me nog een hele reeks andere oproepingsbrieven getoond die ook verscheurd waren", zegt hij.

Het versturen van oproepingsbrieven is in faciliteitengemeenten altijd al een discussiepunt geweest tussen Vlamingen en Franstaligen. Onder andere omdat hij in het verleden Franstalige brieven rondstuurde, werd Damien Thiéry in een vorige legislatuur nooit benoemd tot burgemeester. Volgens de Vlaamse overheid trad hij immers de taalwetgeving met voeten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.