Batterij in laboratorium Laborelec lekt: brandweer heeft uren werk

De brandweer komt massaal ter plaatse op de site.
Foto Mozkito De brandweer komt massaal ter plaatse op de site.
De brandweer is gistervoormiddag enkele uren in de weer geweest met een lekkende batterij in een testlabo van Laborelec in Linkebeek. In een afgesloten ruimte was de batterij broom beginnen te lekken. Na vijf uur kon de site opnieuw vrijgegeven worden.

"Het brandalarm was rond 6 uur 's ochtends in werking getreden", weet Philippe De Raedemaeker, directeur van een van de departementen van de site in de Rodestraat, aan de grens met Beersel. "Ook het gasdetectiesysteem is hierop aangesloten. Iemand van Securitas was als eerste ter plaatse en verwittigde de brandweer." Vrij snel werd vastgesteld dat het ging om een lekkende batterij in een laboratorium. Laborelec, waar Engie de grootste aandeelhouder van is, doet onderzoek naar nieuwe energiebronnen en test door andere firma's geproduceerde zaken. "De bewuste batterij stond dan ook in een ruimte die volledig afgesloten is en bovendien beveiligd is met detectiesystemen en camera's", gaat De Raedemaeker verder.

Evacuaties niet nodig

"In overleg met de brandweer hebben we hen alle tijd gegeven die nodig was om de situatie veilig te krijgen, zodat er geen gevaar meer was. Kort na 11 uur werd de site opnieuw vrijgegeven." De brandweer ging aan de slag met speciale beschermingspakken om metingen uit te voeren en het labo gecontroleerd te laten verluchten. Evacuaties waren niet nodig. Bij het bedrijf werken een kleine 300 mensen. "Een beperkt aantal kwam ongeveer gelijktijdig met de brandweer ter plaatse", zegt Hans De Rouck, onder meer directeur HR. "Zij werden opgevangen en naar huis gestuurd. De overige personeelsleden kregen het bericht dat ze van thuis uit mochten werken. Wie door zijn agenda of benodigdheden toch aanwezig diende te zijn, kon na 11 uur naar de firma komen." Dergelijke ongevallen bij Laborelec zijn zeer uitzonderlijk. "De batterij stond dan ook in een ruimte die zo'n ongevallen aankan", besluit De Raedemaeker. (TVP)