Staminee De Crawaett lanceert ‘TT tot de vijfde macht’: “Een biercafé zonder eigen bier, dat kon niet langer”

Nadine Daems, Jorge Leysen en Peter Van Glabbeek.
RV Nadine Daems, Jorge Leysen en Peter Van Glabbeek.
Het bekende café Staminee De Crawaett heeft sinds deze week zijn eigen bier. Het bier wordt officieel voorgesteld tijdens de achtste editie van de Lilse Biermarkt in de Crawaett. Het gerstenat zal enkel daar te drinken zijn om het exclusief te houden. Brouwerij Leysen uit Herentals stond in voor het brouwen van de tripel.

Peter Van Glabbeek en Nadine Daems baten sinds 2011 samen het café Staminee De Crawaett uit in het centrum van Lille. Een echt biercafé met een mooi assortiment van zo’n honderd bieren op de kaart niet alleen de thuisbasis voor de echte bierliefhebber, maar ook verenigingen als De Moedige Toersiten, Het Slijpend Wiel, de Moedige Supporters en de Zondagse Wandelgroep hebben er hun thuisbasis. Sinds enkele jaren organiseren ze ook hun eigen bierfestival en dat bracht Peter en Nadine op het idee om een stapje verder te gaan en nog eens een eigen bier te lanceren.

Leysen

“We hadden in het verleden al wel eens onze speciaal bier voor de Krawatencross en de Tricolore Tripel die rechtstreek gelinkt waren aan de cross, maar dat was weer even geleden”, lacht Peter Van Glabbeek. “Dus leek de tijd ons rijp om nog eens iets nieuws te proberen. Daarom stapten we naar brouwerij Leysen in Herentals en samen hebben we dan onze TT gebrouwen. Een blonde tripel van 7,5°, een beetje bitter, een lichte citrustoets en een aangename zachte afdronk. Niet te zwaar en een lekkere doordrinker. Het bier zal komende zondag voor de eerste keer gepresenteerd worden aan de klanten tijdens onze biermarkt. Het is de bedoeling dat het daarna exclusief bij ons te verkrijgen is. Als biercafé een eigen bier, dat hoort er toch een beetje bij he (lacht).”

Vijfde macht

De naam van het nieuwe bier is TT (tot de vijfde macht). Die naam is niet toevallig gekozen en heeft ook een eigen verhaal. “We hebben twee kinderen Matts en Britt, telkens dus met dubbele t in de naam. Ons café kreeg de naam Crawaett, opnieuw met de dubbele t. En vorig jaar openden we ons zaaltje TThe Living. Die dubbele t is dus een beetje onze huisstijl geworden dus dachten we die lijn maar door te trekken (lacht).”

Nu zondag organiseert Staminee De Crawaett voor de achtste keer een eigen biermarkt. “Buiten onze eigen bierkaart, zullen de bezoekers ook nog een flink aantal andere bieren kunnen proeven. Zo komen onder meer de brouwers van het Mottenbier, brouwerij Leysen en Ordinem Giblorius Beerse. Alles samen een tweehonderdtal bieren. ’s Avonds hebben we ook nog een optreden.”

TT tot de vijfde macht.
RV TT tot de vijfde macht.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.