Grootste vervuiler Lille verhoogt tarieven van containerpark fors: grote aanhangwagen van 8 naar 144 euro

Een kleine aanhangwagen die gewoon geladen is, zal 12 euro kosten. Voor heel grote aanhangwagens wordt dat 144 euro.
Gemeente Lille. Een kleine aanhangwagen die gewoon geladen is, zal 12 euro kosten. Voor heel grote aanhangwagens wordt dat 144 euro.
De gemeente Lille bindt de strijd aan met het afvaltoerisme. Lille is met 129,4 kilogram restafval per inwoner per jaar de grootste vervuiler in de Kempen. Dat kost de gemeente elk jaar bijna 1,2 miljoen. Daarom verhogen de prijzen op het containerpark fors. Een grote aanhangwagen van 6 kubieke meter kostte 8 euro, dat wordt vanaf 1 juli maar liefst 144 euro.

Bovenaan een lijstje staan is soms goed nieuws, behalve als het gaat over hoeveel kilogram restafval je inwoners produceren per jaar. En in Lille is dat net geen 130 kilogram restafval per inwoner. Dat is 20 kilogram meer dan de nummer twee in de lijst. Daarvan komt zo’n 51 kilogram grof vuil op het recyclagepark terecht.

Afvaltoerisme

De cijfers deden het gemeentebestuur even slikken. “Jaarlijks moeten we als gemeente zo’n 1,2 miljoen euro betalen voor de afvalverwerking en dan vooral de verwerking van het grof vuil”, zegt schepen Luc De Backer van Groen. “We merken ook dat er een kleine groep inwoners is die grote hoeveelheden brengt. Dat is momenteel goedkoop. Het tweede probleem is dat de tarieven aan de lage kant liggen en dat zelfs inwoners van buiten Lille de identiteitskaart gebruiken van mensen uit Lille komen om hier goedkoop hun afval te storten. Daarom hebben we besloten om een nieuw retributiereglement uit te werken.”

Dit zijn de nieuwe tarieven.
RV Dit zijn de nieuwe tarieven.

Prijzen

Een concreet voorbeeld. Je komt met een piepkleine aanhangwagen met grofvuil naar het containerpark. Je betaalt dan 8 euro. Wie echter met een heel grote aanhangwagen komt die volgeladen is, betaalt ook maar 8 euro. Voor groen en/of steenpuin is dat zelfs maar 4 euro. “Dat is niet eerlijk”, zegt Luc De Backer. “Daarom betaal je vanaf 1 juli per kubieke meter. Wie met een kleine normaal geladen aanhangwagen komt, betaalt dan 12 euro. Met een volgeladen aanhangwagen met bijvoorbeeld 6 kubieke meter afval, betaal je 144 euro in plaats van 8.”

De gemeente vreest niet dat de nieuwe tarieven zorgen voor meer sluikstorten. “De ervaring binnen IOK Afvalbeheer leert dat dit niet het geval is”, aldus nogDe Backer.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Lippeveld

  We zijn in de handen gevallen van een graai- en dromergemeentebestuur. Dat zegde ik in oktober en daar neem ik geen woord van terug. De hedendaagse verpakkingen zijn mij idd door de strot geramd - hygiëne en blablablabla - en de redenering voor het containerpark loopt compleet mank. De burger betaalt het gelag, altijd en overal.

 • Peter Van Santvliet

  Ik ben niet van Lille ...maar dit is toch niet normaal meer?

 • Jeroen Van Dijck

  Overal waar de prijzen op het containerpark hoog zijn, worden meer gesluikstort! Laat mensen hun afval tegen een eerlijke prijs recycleren. Wij kunnen er niet aan doen dat de huidige maatschappij enkel nog maar wegwerpartikelen produceert!

 • jos gompel

  Groen&nva bestuur, waarin groen het voor het zeggen heeft en dat zie je nu al in verschillende zaken.