Elke deelgemeente zijn kast vol boeken

Susanne Jacops, Ingrid De Schutter, Ellen Stoops, Liliane Staes, Arlette Laenen en Marc Herryger bij de kast met boeken uit de bibliotheek.
Foto Maria De La Cruz Susanne Jacops, Ingrid De Schutter, Ellen Stoops, Liliane Staes, Arlette Laenen en Marc Herryger bij de kast met boeken uit de bibliotheek.

De bibliotheek van Lille bestaat dit jaar twintig jaar. Dat is al gevierd, maar nu krijgen de inwoners nog een toemaatje. In elke deelgemeente komt een boekenhuisje. "En kast vol boeken onder de blote hemel."


Het boekenhuisje is letterlijk een kast op een openbare plaats waar iedereen in kan. Voorbijgangers en buurtbewoners kunnen er een gratis boek uitlenen of ruilen. De bedoeling is dat ze regelmatig nieuwe boeken vinden om te lezen. In zo'n boekenhuisje zitten afgevoerde bibliotheekboeken met uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er kinderboeken, informatieve boeken en romans. In Gierle staat het boekenhuisje naast het bushokje aan de Singel, in Poederlee staat het naast de het Mollenhof, in Wechelderzande aan Den Hert en in Lille zelf staat het kastje bij de fietsenstalling aan het heemhuis.


Elk boekenhuisje heeft een meter. Dat is een vrijwilliger uit de buurt die zich engageert om deze kleine bibliotheek mee op te starten en in de gaten te houden. (DVGT)