DE PARTIJEN DOORGELICHT

LILLE

CD&V

Met bijna 60 procent van de stemmen behaalde CD&V in 2006 een comfortabele meerderheid van 16 zetels op 25. Zes jaar geleden moest CD&V door de komst van N-VA drie zetels afgeven. De partij nam toch het risico met een heel nipte absolute meerderheid om nog zes jaar verder te gaan. De voorbije legislatuur bleek dat af en toe wel voor moeilijkheden te zorgen, want bij één afwezige konden soms geen beslissingen genomen worden. CD&V lijkt niet meer geneigd om alleen verder te gaan en flirt openlijk met Groen. Het houdt daarmee zelf rekening met een verlies.

N-VA

Vanuit het niets behaalde de partij in 2012 negen zetels, maar het belandde daarmee wel in de oppositie. Toenmalig kopman Geert Geens komt niet meer op. N-VA trekt nu met Marleen Peeters, die in 2012 al het meeste voorkeurstemmen had ondanks haar tweede plaats, naar de kiezer. Ook zij hebben al gesproken met Groen om eventueel een coalitie aan te gaan. Het is echter af te wachten of de partij nog kan groeien en nu al niet aan het plafond zit. Winst is noodzakelijk om kans te maken op deelname aan het beleid.

Groen

Oppositiepartij Groen wist in 2012 haar zetelaantal te verdubbelen van één naar twee. Als de partij kan standhouden - en daar ziet het wel naar uit - zou het wel eens een sleutelrol in handen kunnen hebben. Door het duel tussen de grote twee kan de partij haar vel duur verkopen aan de grootste van de twee en zo deelname aan het beleid afdwingen.

Vlaams Belang

De partij is nog maar een schim van wat het ooit was in Lille. In 2006 behaalde het nog vier zetels en bijna zeventien procent van de stemmen met een onvolledige lijst (14). In 2012 werd die lijst nog wat kleiner met nog maar negen kandidaten en behaalde het ook maar één zetel. De kans is zeer reëel dat na 14 oktober van Vlaams Belang geen sprake meer is in Lille. Ze komen maar op met een lijst van vijf kandidaten.