Buurt uit bezorgdheden rond doortrekkersterrein

Tijdens een tweede buurtinformatievergadering zijn de plannen voor het toekomstige doortrekkersterrein aan het Gielsbos verder toegelicht. Een vijftigtal buurtbewoners uitten gisterenavond hun bezorgdheden over onder meer algemene veiligheid, aard van de nieuwe gasten en zwerfvuil.

De provincie plant in opdracht van de Vlaamse overheid een doortrekkersterrein met 25 plaatsen voor rondtrekkende woonwagenbewoners aan de carpoolparking langs het rondpunt nabij het Gielsbos. De aanzet voor die plannen werd begin vorig jaar al gegeven met een eerste informatievergadering. Nu de plannen iets concreter zijn, volgde er een tweede infomoment. Nogal wat bewoners uit de buurt stellen zich vragen rond veiligheid of de activiteiten van de tijdelijke gasten. De woonwagenbewoners verblijven slechts voor enkele weken op het terrein waarna ze verdertrekken. "Zal er voldoende controle zijn? Mogen wij zelf het terrein betreden? Hoe worden de auto's op de carpoolparking beschermd tegen mogelijke beschadigingen of diefstallen?", vroegen de aanwezigen zich af.

Omwalling

Ze kregen op al hun vragen een duidelijk antwoord. Het terrein zal vlak naast de carpoolparking ingericht worden en langs drie kanten omgeven worden door een omwalling. Eén kant, langs waar de woonwagens binnengereden worden, blijft open. Langs die zijde mogen ook anderen het terrein betreden en is een vorm van sociale controle mogelijk. Verder wordt het cameranetwerk van de politie rondom de site uitgebreid én zal er een voltijds toezichthouder verantwoordelijk zijn op het terrein. "Deze mensen zijn geen criminelen, maar rondtrekkende woonwagenbewoners. Ze hebben een vast adres en kunnen indien nodig opgespoord worden door de politie. Uit getuigenissen van andere plaatsen waar wij zo'n terreinen hebben, horen we dat er geen stijging van criminaliteit of overlast is in die regio's", verzekert projectcoördinator Liesbet Tilsley.


Binnenkort starten de gunningsprocedures voor het terrein, die ongeveer twee jaar in beslag zullen nemen. Begin 2019 zal een aannemer starten met de aanleg van de site en eind 2019 zou die in gebruik worden genomen.


(DVGT)