Boze man bedreigt OCMW-werknemer met bijl

Het OCMW-personeel van Lille is dinsdagmiddag bedreigd door een man met een hakbijl. De man was misnoegd over zijn dossier en trok 's middags gewapend met een bijl naar het kantoor. Nadat hij gekalmeerd was, keerde hij opnieuw huiswaarts, waar de politie hem arresteerde. Het OCMW bekijkt vandaag hoe het personeel voortaan best kan omgaan met gelijkaardige situaties.

Voor de zeven aanwezige medewerkers van het OCMW in Lille was het dinsdag schrikken toen er plots een cliënt met een bijl stond te zwaaien in het kantoor. De 58-jarige Lillenaar kwam op de middag, toen het OCMW eigenlijk gesloten was. Hij duwde de voordeur fors open en begon de medewerker die kwam kijken wat er aan de hand was meteen de huid vol te schelden. Om zijn woorden kracht bij te zetten, had de man een hakbijl meegebracht, waarmee hij het OCMW-personeelslid bedreigde. "De medewerker die met hem in de inkomhal stond, heeft de collega's in een lokaal iets verderop om hulp geroepen. De politie is meteen gewaarschuwd", verklaart OCMW-voorzitter Wim Peeters. "Hij heeft niet met het wapen geslagen en is uiteindelijk wel huiswaarts vertrokken. Daar heeft de politie de man gearresteerd."


Bij zijn arrestatie zou de man bovendien de agenten bedreigd hebben. Uiteindelijk is hij toch ingerekend.


Bij het OCMW in Lille is het personeel in shock na het voorval. Er wordt al eens hevig gediscussieerd in het Sociaal Huis, wel meer mensen zijn het niet eens met hun dossierbegeleiding, maar nooit eerder kregen ze in Lille met zulke agressie te maken. "We houden daarom donderdag (vandaag, red.) een overleg met alle personeelsleden", verduidelijkt de OCMW-voorzitter. "Eerst en vooral om te zien hoe we gelijkaardige situaties kunnen voorkomen. We denken er bijvoorbeeld ook aan om onze mensen een cursus agressiebeheersing te laten volgen, al wil ik niet vooruit lopen op het overleg van morgen."

Geen steun meer

De 58-jarige verdachte zal niet meer kunnen rekenen op OCMW-steun. Zijn dossier wordt geschorst. Hij is dinsdag verschenen voor de onderzoeksrechter in Turnhout, die hem na verhoor liet gaan onder voorwaarden. De Lillenaar wordt beticht van een overtreding van de wapenwet, van mondelinge bedreigingen en van bedreigingen met een wapen. (VTT/DVGT)