"Zelfs uit Japan komen ze naar hier"

BAD RELIGION HEADLINER OP 42STE EDITIE SJOCK FESTIVAL

400 vrijwilligers werken zich uit de naad om het festivalweekend goed te laten verlopen.
Ton Wiggenraad 400 vrijwilligers werken zich uit de naad om het festivalweekend goed te laten verlopen.
Met de 42ste jaargang claimen de organisatoren van Sjock Festival in Gierle de titel van het oudste alternatieve festival van België. Al die tijd al staat de Poeyelheide garant voor klinkende namen. Zo traden hier onder meer Flogging Molly en Danko Jones al op, dit jaar is Bad Religion absolute headliner. "En daarvoor komen ze zelfs uit Japan en Chili", vertelt organisator Hans Kersemans.

In 1976 was de allereerste editie van Sjock meteen een voltreffer. Die eerste jaargangen vonden plaats in de tuin van de pastoor. De jongeren van de organisatie moesten hem daar dan ook toestemming voor vragen. Toen de pastoor de pioniers vroeg om welke muziek het zou gaan, antwoordden ze hem: "Alternatief en rock". Waarop de pastoor in z'n Kempens dialect moet gereageerd hebben: "Amai, dat zal nogal een sjock geven!" Of zo gaat de legende toch.

Het kan er al eens wat ruiger aan toe gaan op het Sjock Festival, ook 14 jaar geleden al.
Ton Wiggenraad Het kan er al eens wat ruiger aan toe gaan op het Sjock Festival, ook 14 jaar geleden al.

Hotels volgeboekt

Hoe dan ook vormt Sjock intussen al meer dan vier decennia de thuisbasis van de punckrock en rock-'n-roll fans. Naar schatting worden in Gierle dit weekend zo'n 10.000 fans verwacht, waarvan 2.200 bezoekers een ticket voor op de camping kochten.


"Dit jaar zijn eigenlijk ook alle hotels in de omgeving volgeboekt. Je moet al naar Herentals rijden om nog een beschikbare hotelkamer of Bed and breakfast te vinden", vertelt Hans Kersemans van Sjock Festival. "Het grootste deel van de bezoekers komt uiteraard van hier, maar we hebben toch ook een aantal internationale gasten. Zo zijn er dit jaar al gasten uit Japan en Chili die al bevestigd hebben."

Veiligheid

Vooral de spraakmakende affiche brengt internationale bezoekers naar Gierle. Zo hebben ze vanavond Rocket from the Crypt en The Dirtbombs als headliners. Zaterdag is Bad Religion de absolute publiekstrekker en zondag wisten de Sjock'ers het enige optreden van de Hellacopters in de Benelux te versieren. "We zijn opnieuw erg trots op onze affiche", aldus Hans. "We hebben ooit nog grote kleppers naar Gierle gehaald, ik denk bijvoorbeeld aan Radiohead. Al hebben we wel geen ambities om een megafestival te worden. We willen onze gezellige eigenheid bewaren."


Sjock is nog altijd een organisatie van jeugdclub 't Hoekske. Voor de organisatie en de opbouw, maar ook voor het festivalweekend zelf kan de jeugdclub rekenen op ruim 400 vrijwilligers.


"Enkel zo blijven we draaien, zeker als er af en toe vers bloed bijkomt", legt Hans uit. "De vele vrijwilligers en het positieve imago maken van Sjock een festival dat gedragen wordt door de inwoners van Gierle. Zij mogen overigens op zondag nog altijd gratis binnen. Dat is zo sinds de 30ste editie en is nadien altijd blijven bestaan.


Anders dit jaar zijn wel de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo zal er controle aan de ingang zijn en worden grote rugzakken en tassen op het terrein niet toegelaten.