Lievegem wil CO2-uitstoot tegen 2030 met veertig procent verminderen: niet alleen gemeente, maar ook burgers in de bres

Elke burger zal inspanningen moeten leveren.
Photo News Elke burger zal inspanningen moeten leveren.
De nieuwe fusiegemeente Lievegem heeft een klimaatactieplan. Bedoeling is om de CO2-uitstoot tegen 2030 met veertig procent te verlagen.

Alle gemeentelijk diensten en beleidsverantwoordelijken, maar ook enthousiaste inwoners en mensen uit bedrijven en verenigingen werden bij de opmaak van het plan betrokken. “Met de maatregelen opgenomen in dit plan wil de gemeente Lievegem een CO2-besparing van 44.805 ton CO2 realiseren”, zegt burgemeester Tony Vermeire (CD&V). “We rekenen op de gezinnen, industrie, landbouw, transport en natuurlijk ook op onszelf als gemeentebestuur. Er wordt ingezet op zowel energiebesparing en energie-efficiëntie, als op hernieuwbare energie. Met een pak kleine en grote maatregelen kunnen we het verschil maken.”

Lievegem wil burgers laten mee investeren in duurzame projecten. Geld dat vaak meer opbrengt dan op je spaarboekje. Meer inzetten op fietsen, led-verlichting, en energiebesparing zijn evidenties in een klimaatplan. De gemeente gaat ook voluit voor duurzame bestekken bij overheidsopdrachten. Groen Lievegem keurde het klimaatplan mee goed. “In het oorspronkelijke klimaatplan ging men uit van bijkomende verkavelingen”, zegt Peter Cousaert. “We hebben deze passage kunnen laten schrappen. Groen wil investeren in compact en kwalitatief wonen in de kernen van onze gemeenten. We willen daarvoor samen met de inwoners van Lievegem nadenken over hoe onze kernen er in de toekomst moeten uitzien.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.