Jeugdbeweging beschoten door boze boer tijdens tocht door maïsveld

BELGA
Een groep van de jeugdbeweging KLJ uit Zomergem (Lievegem) is vorige week maandag beschoten door een misnoegde landbouwer tijdens een trektocht in het West-Vlaamse Heuvelland. De leden raakten niet gewond. “Hij wilde hen vooral schrik aanjagen.”

De groep jongeren tussen 12 en 16 jaar oud was bezig met een zogenaamde ‘rechtdoortocht’ in Heuvelland. “Daarbij is het de bedoeling dat ze in een rechte lijn van punt A naar punt B wandelen, met natuurlijk een paar omleidingen voor bepaalde obstakels”, legt nationaal voorzitter van KLJ Isaak Dieleman uit. De groep wandelde door een maïsveld, maar daar was de landbouwer het niet mee eens. “Hij werd eerst verbaal agressief en heeft dan een paar schoten gelost in hun richting.”

De leden van de jeugdbeweging werden niet geraakt, maar waren wel diep onder de indruk. “Het was denk ik vooral de bedoeling van de landbouwer om hen schrik aan te jagen. Hij schoot wel in hun richting en dus niet bijvoorbeeld recht omhoog, maar hij stond op een korte afstand en heeft niemand geraakt, dus hij mikte waarschijnlijk niet echt op hen.” De leiding van de jeugdbeweging evacueerde de leden meteen met de auto en bracht hen terug naar de kampplaats. Daar werden ze ontvangen door de politie en de dienst slachtofferhulp. “De leiding heeft heel goed gehandeld, bijvoorbeeld door ook meteen de ouders op de hoogte te brengen. Het kamp is na het incident gewoon verder gegaan. Er was enkel nog een laatste avond en een dag te gaan. Dinsdag was het afgelopen.”

Onderzoek

KLJ benadrukt dat ze geen schade aanbrachten aan het maïsveld. “Ze liepen in de sporen van de tractor en hebben niets beschadigd. Sommige leden zijn zelf kinderen van boeren, dus ze hebben respect voor de landbouw.” Het onderzoek naar het schietincident is nu in handen van het parket. De landbouwer is opgepakt, maar niet aangehouden. Hij zou de aantijgingen betwisten. “We wachten de beslissing van het parket af. Als koepel en als lokale vereniging willen we ons graag burgerlijke partij stellen”, aldus Dieleman.

De hoofdleiding van de KLJ-groep wil niet reageren om het onderzoek naar het schietincident niet in het gedrang te brengen.

KLJ Zomergem
KLJ KLJ Zomergem170 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Als iedereen en zeker groepen door velden beginnen te lopen riskeert men meer schade te krijgen!

 • Geert Verschelde

  Afgebakende huizen en tuinen betreden is huisvredebreuk. Door weiden en velden lopen is wettelijk niet verboden, de aangerichte schade moet wel vergoed worden. Daarom ook kan men niets doen wanneer een groep woonwagen bewoners zich op een weide of stuk land komen vestigen.

 • Peter Janssens

  Kan die boer begrijpen maar hij had er beter met de rik er achter gezeten. Meeste ouders sturen hun kinderen naar de jeugd beweging omdat ze er dan zelf van af zijn !

 • Alexa Grieken

  Die boer is niet goed bij zijn hoofd, sommige reacties hier die de acties van die boer goedpraten ook niet. Is waarschijnlijk een eenzame boer die niets heeft in zijn leven en zijn chagrijn uitwerkt op onschuldige mensen. Neem zijn subsidies af.

 • Erwin Vandriessche

  Ok, men moet niet door beplantingen en maisvelden lopen! Doch op die kinderen schieten is er ver over hé. Waar gaat het hier naartoe, stel u voor dat iemand dodelijk getroffen wordt! En wie heeft in jeugd dat die gedaan? Zo veel schade zal dat nu ook niet berokkend hebben hé! Maar eigenlijk is het de leiding die er moet op toezien dat niemands eigendom wordt betreden zonder toestemming.