Regio moet tegen 2020 topwandelbestemming zijn

De Vlaamse Ardennen zullen de komende jaren in de markt gezet worden als topwandelbestemming. Er zullen uitkijktorens, bomen- en avonturenparcours en kunstwerken worden neergepoot om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.

"De regio Vlaamse Ardennen is één van de bekendste toeristische regio's van Vlaandereren, maar dat vertaalt zich nog altijd niet in evenveel toeristen", vertelde gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt gisteravond bij de voorstelling van het nieuwe beleidsplan voor toerisme in de regio. Uit divers onderzoeksmateriaal komt steeds weer het unieke landschap met zijn iconische hellingen en kasseistroken naar voren als hét doorslaggevende element om de Vlaamse Ardennen te bezoeken. "Niet enkel om te fietsen, maar vooral om te wandelen. Voor de gewone recreant is het namelijk te lastig om hier te fietsen. Die rijdt zich hier kapot op al die hellingen", weet Luc Hoorens van Toerisme Vlaamse Ardennen. "Precies daarom willen we ons meer gaan focussen op wandelaars zodat de Vlaamse Ardennen tegen 2020 dé topwandelbestemming is. Om dat te verwezenlijken gaan we themawandelingen uitwerken rond bijvoorbeeld bier, de wielercultuur, erfgoed en kunst. Er komt ook een app waarin onder meer een routeplanner is opgenomen en er worden zelfs uitkijktorens en kunstwerken in het landschap neergepoot om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken."

Capaciteitsproblemen

Toch worden ook de wielerliefhebbers niet in de kou gezet. "De voorbije jaren gebeurden al heel wat inspanningen om het de Rondetoerist naar zijn zin te maken. Toch slaat het Ronde-verhaal nog onvoldoende aan, ook bij het internationale publiek. Dus gaan we ook daar een tandje bijsteken." In 2015 overschreed de Vlaamse Ardennen met 310.227 overnachtingen voor het eerst de kaap van 300.000. "Dat mag, gezien ook de relatief kleine oppervlakte van de regio, eigenlijk zeer goed genoemd worden. Maar het blijft een feit dat de regio, willen we grotere groepen, bedrijven of touroperators ontvangen, nood heeft aan logies met een grotere capaciteit", aldus Hoorens. (TVR)