Bufferbekken op Broekebeek klaar

Het waterbekken op de Broekebeek is eindelijk klaar. Dat is vooral goed nieuws voor de inwoners rond de Steenweg (N8) in Sint-Maria-Lierde. Zij hebben in het verleden al vaker natte voeten gehad nadat de beek was overstroomd.

De Broekebeek, die ontspringt in Sint-Maria-Oudenhove en via Sint-Maria-Lierde naar Ophasselt stroomt, heeft al vaak waterellende veroorzaakt. Zo kregen Garage Boone op de Steenweg en de omliggende woningen al meerdere keren water binnen. Met een bufferbekken langs het wandelpad dat de Dorpsstraat verbindt met Kleinendries moet dat verleden tijd zijn. "Het bufferbekken van twee hectare kon eenvoudig ingeplant worden dankzij de aanleg van een dwarsdijk op de waterloop langs de voetweg", licht schepen van Openbare Werken Rudy Mortier (Open Vld) toe. "In de dijk werd een betonnen koker aangebracht die de watertoevoer richting N8 kan regelen."

De schuif in de koker die het waterdebiet regelt, kan met de hand bediend worden. Omwonenden werd gevraagd om bij zware regen de schuif te bedienen. Om ook de woningen aan de andere kant van de Steenweg te vrijwaren van wateroverlast, wordt ook langs de Eeckhoutdries een bufferbekken aangelegd. De gemeente hoopt dit nog voor het einde van het jaar te kunnen realiseren. (TVR)