AED-toestellen voor De Lier en voetbalclubs

De gemeente Lierde liet gisteren drie nieuwe AED-toestellen plaatsen. Eén aan de ingang van het ontmoetingscentrum De Lier en één aan de ingang van de voetbalkantines van FC Bonanza en VCE Deftinge.


"Uiteraard hopen we dat de toestellen nooit zullen nodig zijn. Maar deze locaties worden intensief gebruikt door mensen van alle leeftijdsgroepen. De aanwezigheid van een AED-toestel is geen garantie, maar verbetert aanzienlijk de kansen op een goede afloop bij een hartstilstand," motiveert sportschepen Marc De Ville (Open Vld) de aankoop. Een automatische externe defibrillator (AED) dient elektrische schokken toe bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het toestel analyseert zelf het hartritme en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Indien een schok niet kan helpen, dan zal het toestel ook niet schokken. Het is dus onmogelijk om het toestel onnodig te gebruiken.


De gemeente kocht naast deze drie vaste toestellen ook nog een mobiel toestel aan. "Dat kan uitgeleend worden door verenigingen en organisatoren van allerhande evenementen", geeft De Ville nog mee. (TVR)