"Kippenstal binnen? Eerst schoenen ontsmetten"

ONRUST GROEIT BIJ PLUIMVEEBEDRIJVEN NA VOGELGRIEP IN LEBBEKE

Bedrijfsleider Christ Berth toont hoe hij eerst met zijn schoenen in een ontsmettend bad gaat, terwijl zoonTimo een desinfecterend product gebruikt.
Foto Ronny De Coster Bedrijfsleider Christ Berth toont hoe hij eerst met zijn schoenen in een ontsmettend bad gaat, terwijl zoonTimo een desinfecterend product gebruikt.
De uitbraak van de vogelgriep in Lebbeke leidt tot ongerustheid bij de pluimveebedrijven in de Vlaamse Ardennen. "De schrik zit er goed in", zegt Christ Berth, die 125.000 kippen heeft in zijn legkippenbedrijf in Nokere. "Bezoeken worden geannuleerd en we ontsmetten ook de wielen van onze leveranciers."

Bij een hobbyhouder in de Oost-Vlaamse gemeente Lebbeke is woensdag het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Dat leidt tot grote bezorgdheid bij de pluimveebedrijven in onze regio. "De schrik zit er goed in", zegt Christ Berth die in Nokere een leghennenbedrijf runt. Zowat 125.000 kippen zitten er verdeeld over verschillende verdiepingen. Goed voor een dagelijkse productie van zo'n 120.000 eieren. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' nam de zaakvoerder nu zelf een pak extra maatregelen.

Wielen vrachtwagens

"Hygiëne is sowieso altijd van groot belang, maar voorlopig komt bijna niemand onze stal nog binnen. Voor onze leveranciers hebben we aparte bedrijfskleding en ontsmettingsbakken bij de stal voorzien. Op deze manier doen we er alles aan om schadelijke bacteriën buiten de deur te houden. Maar we gaan nog verder. Zo worden ook de wielen van de vrachtwagens die voer komen leveren, ontsmet. Als we merken dat er plots veel kippen sterven, dan wordt de dierenarts onmiddellijk gecontacteerd."


Ook bij Koen De Cock uit de Wilgenstraat in Gavere, die zo'n 50.000 legkippen bezit, is de bezorgdheid groot. "Het is bang afwachten", aldus Koen. "Bezoeken zijn in elk geval niet meer toegelaten. Ik hoop dat de mensen hun gezond verstand gebruiken en nu niet plots minder eieren gaan eten uit schrik. Tussen Nieuwjaar en Pasen is het sowieso al een mindere periode voor de pluimveebedrijven. Eén ding is zeker: de eieren zijn nog altijd van uitstekende kwaliteit", verzekert hij. "Gevaar voor de volksgezondheid is er absoluut niet."


Ook particulieren moeten sinds gisteren alle pluimvee ophokken of afschermen. "Wij hebben zes kippen, die hier vrij rondlopen en moeten die nu toch een beetje in die vrijheid beperken", weet Nele Bosch, verantwoordelijke voor de begeleiding van groepen op de kinderboerderij Diggie in Brakel. "Een groot probleem is dat nu evenwel niet. Als de kippen vanavond op stok gaan, maken wij de deur van het kippenhok dicht en zitten ze vast. En morgen gaan we een groot net kopen, dat we over de kippenweide gaan spannen, zodat er geen contact mogelijk is met ander gevogelte. Eens dat gebeurd is, kunnen onze kippen weer buiten. Want dat vinden zij en wij het leukst", besluit Nele.