"Hij was helemaal moegestreden"

Wielerwereld, familie en vrienden rouwen om Serge Baguet (47)

Serge Baguet op de Eikenmolen in Lierde. Het was zijn favoriete plek om naar de Ronde van Vlaanderen te kijken.
Ronny De Coster Serge Baguet op de Eikenmolen in Lierde. Het was zijn favoriete plek om naar de Ronde van Vlaanderen te kijken.
Voormalig Belgisch kampioen en Tourritwinnaar Serge Baguet (47) heeft zijn laatste wedstrijd niet uitgereden. Meer dan twee jaar vocht hij tegen darmkanker, maar gisterenochtend gaf hij de strijd op. "Serge was op, helemaal moegestreden. Zijn lichaam kon het niet meer aan. We wisten dat zijn toestand snel achteruit ging. Toch sloeg het nieuws nog in als een bom", klinkt het in zijn naaste omgeving.

Meer dan twee jaar vocht Serge Baguet tegen kanker. Toch was hij altijd positief en geloofde hij in zijn genezing. In 2015 smeedde hij zelfs plannen voor een comeback in het mountainbiken. Eén wedstrijd reed hij: de Morelgemcross in Vlierzele, waarvan de opbrengst naar Kom op Tegen Kanker ging. Daarna was het over. "Serge klopte een zestal jaar geleden bij ons aan. Hij wilde mee zijn schouders zetten onder ons project. Hij kende wat mensen uit zijn omgeving die gestorven waren aan kanker en wilde zich daarvoor inzetten. De ironie van het lot wilde dat hij enkele jaren later ook met die vreselijke ziekte af te rekenen kreeg en behandeld werd door professor Simon Van Belle van UGent. En laat het nu net die dienst zijn waar wij ons al jaren voor inzetten", zucht Ivan Leus van de Morelgemvrienden.

Roger Callebaut (met bruine broek) volgde zo goed als alle wedstrijden van Serge Baguet.
Frank Eeckhout Roger Callebaut (met bruine broek) volgde zo goed als alle wedstrijden van Serge Baguet.

Nieuwe wielerploeg

Ivan onderhield in die zes jaar een goede band met Serge. "Op onze cross in december stelde hij nog zijn nieuwe wielerploeg voor. We maakten ook nog plannen voor een viparrangement tijdens de E3 Harelbeke, waarmee hij zijn deelname aan de 1.000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker wilde bekostigen. Zondag zou hij komen helpen op ons eetfestijn. Nooit liet Serge de moed zakken. Het is vreselijk om afscheid te moeten nemen van zo'n warme persoonlijkheid."


Ook Franky De Smet-Van Damme, de frontman van Channel Zero en jeugdvriend van Serge, werd gisteren met verstomming geslagen. "Niet dat we elkaar vaak zagen, maar na onze schooltijd hielden we wel contact. Toen we als pubers plannen maakten voor onze toekomst, wist Serge al dat hij wielrenner ging worden. Ik vertelde toen dat leadzanger mijn grote droom was. Toen we elkaar later tegen het lijf liepen, haalden we deze herinnering meteen op. Zijn sportcarrière volgde ik op de voet. Na een mooie prestatie stuurde ik hem een bericht en als we met Channel Zero een nieuw nummer uitbrachten, liet hij mij weten wat hij ervan vond. Tijdens onze optredens in België was Serge steeds van de partij", blikt Franky terug op een mooie vriendschap.


Houtemnaar Roger Callebaut volgde Serge al van bij de nieuwelingen. "We gingen eigenlijk supporteren voor een renner uit onze gemeente. Toen die al gauw zijn fiets aan de haak hing, trokken we mee met Serge. We leerden zijn familie kennen en bouwden een mooie vriendschap op. Tot vandaag is de band met zijn familie gebleven. We wisten dat het niet goed ging met hem. Toen we deze ochtend het nieuws vernamen, sloeg dat alsnog in als een bom", mijmert Roger.

In december stelde Serge Baguet nog zijn nieuwe wielerploeg voor op de cross van de Morelgemvrienden.
Frank Eeckhout In december stelde Serge Baguet nog zijn nieuwe wielerploeg voor op de cross van de Morelgemvrienden.

"Champagne na ritzege"

Het overlijden van Serge Baguet was gisteren hét gespreksonderwerp in Sint-Lievens-Houtem en Lierde. Bij zijn buren was de verslagenheid heel groot. "Serge is hier als inwijkeling meteen opgenomen in de buurt. In het begin was hij wat schuchter, maar dat verbeterde na verloop van tijd. Nadat hij die rit won in de Ronde van Frankrijk, gingen we bij zijn vrouw Sandra en openden we meteen enkele flessen champagne. We maakten ook enkele spandoeken en schilderden leuzen op het wegdek. In 2005 werd Serge Belgisch kampioen en deden we dat nog eens over, maar dan grootser. Ook het gemeentebestuur had toen grote festiviteiten gepland, maar Serge stond erop om eerst bij zijn buren langs te gaan. In colonne en onder politiebegeleiding reden we toen van de afrit van de E40 naar onze straat", herinnert Robert Eeckhout zich nog levendig.


De afscheidsplechtigheid vindt volgende week donderdag in intieme kring plaats in crematorium Westlede in Lochristi. Serge laat een vrouw en een zoon na. Zowel in het gemeentehuis van Lierde als dat van Sint-Lievens-Houtem ligt een rouwregister. Ook de Houtemse sportdienst opende een rouwregister.

Serge Baguet met jeugdvriend Franky De Smet-Van Damme, de frontman van Channel Zero.
Frank Eeckhout (FEL) Serge Baguet met jeugdvriend Franky De Smet-Van Damme, de frontman van Channel Zero.