'Bobette' onder vuur

VROUWEN DIE NIET DRINKEN, KRIJGEN EIGEN SLEUTELHANGER

Sam De Decker en passagier Saskia Van der Biest kregen een Bobette-sleutelhanger.
Claudia Van den Houte Sam De Decker en passagier Saskia Van der Biest kregen een Bobette-sleutelhanger.
Na de BOB-sleutelhanger deelt de lokale politie nu ook de 'Bobette'-sleutelhanger uit tijdens de alcohol-preventiecampagne. De politie wil deze zomer de vrouwelijke bestuurders wat meer in de kijker zetten en belonen. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is echter niet zo te spreken over het initiatief.

Het idee kwam van een lid van de vrouwelijke schoonmaakploeg waarmee de politiezone Geraardsbergen/Lierde werkt, in samenwerking met de beschutte werkplaats De Dagmoed uit Geraardsbergen. "Eén van de dames uit het Dagmoed-team merkte op onze traditionele eindjaars 'Happiness@work', die we organiseren voor al onze medewerkers, op dat het steeds 'Bob' is die een sleutelhanger krijgt", vertelt korpschef Jurgen De Landsheer. "Ze stelde de vraag waarom er een mannelijke sleutelhanger wordt uitgedeeld terwijl het meestal de vrouw is die achter het stuur zit na een feestje of op die manier om haar partner thuis te brengen", vervolgt Karolien De Turck, consulente communicatie bij de politie. "Haar opmerking bleef hangen en liet me niet meer los", zegt korpschef De Landsheer. "Een half jaar later ben ik dan ook trots met de geboorte van 'Bobette'."

Claudia Van den Houte

Verkeersveiligheid

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) staat volledig achter de nieuwe Bobette-campagne: "Niet alleen dragen we hiermee ons steentje bij aan een verkeersveilige zomer, maar we bedanken hiermee ook elke vrouw die haar passagiers veilig naar huis brengt", aldus De Padt.


Behalve de politiezone Geraardsbergen/Lierde, zal de roze Bobette-sleutelhanger ook nog verdeeld worden door de politiezones van Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Brakel, Ronse en de Vlaamse Ardennen. Hij werd gisteren voor het eerst uitgedeeld tijdens een controle op de brug in de Zonnebloemstraat in Geraardsbergen. "Heel fijn, tof bedacht. Het is eens iets anders", zeggen bestuurder Sam De Decker en passagier Saskia Van der Biest, die een Bobette-sleutelhanger mee naar huis kregen.

Merknaam

Bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) klinkt echter een ander geluid. "Volgens de bescherming van het merk kan het uitdelen niet omdat BOB aan bepaalde regels is onderworpen", verklaart gedelegeerd bestuurder Karin Genoe aan VTM-nieuws. "De BOB-kleuren zijn blauw en geel. Deze sleutelhanger is roze en wit dus die past niet binnen het merk zoals het beschermd wordt", aldus Genoe. "Het is een gedeponeerd merk en dat veroorzaakt verwarring", zegt ook Benoit Godart van het BIVV. "Op die manier kan iedereen zo'n sleutelhanger op de markt brengen." De politiezones zijn echter niet van plan om te stoppen met het verdelen van de Bobette-sleutelhangers. "We gaan sowieso verder met de actie", zegt Karolien De Turck. "De korpschef heeft al contact gehad met het BIVV en benadrukte dat de actie enkel bedoeld is om de verkeersveiligheid te verbeteren. We gaan voor hetzelfde doel, namelijk de voor nuchterheid en veiligheid achter het stuur. We gaan de beperkte oplage van 2.500 gewoon verder verdelen", aldus De Turck.