"Aanval Boerenbond is onterecht"

ELISABETH MEULEMAN VOELT ZICH GEVISEERD DOOR AFFICHECAMPAGNE

Elisabeth Meuleman bij een protestbord langs de N8 in Oudenaarde.
Foto Ronny De Coster Elisabeth Meuleman bij een protestbord langs de N8 in Oudenaarde.
Oudenaards gemeenteraads- en parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) reageert fel op de affichecampagne, waarmee de landbouwers sinds kort hun onrust uiten over de toekomst van hun bedrijven. Vooral de slogan 'Stop de groene terreur' valt haar zwaar. "De Boerenbond viseert ons, maar doet zelf veel te weinig voor de familiale landbouwbedrijven in onze streek", mept ze de bal terug naar haar aanvallers.

Landbouwers voeren in de Vlaamse Ardennen al weken actie om te protesteren tegen het verstrengde Europese natuurbeleid, dat het voortbestaan van heel wat landbouwbedrijven in gevaar brengt. Europa verplicht Vlaanderen om meer natuur aan te leggen. Daarvoor moeten landbouwers op een verdere afstand van de natuurgebieden hun werk doen. In de Vlaamse Ardennen is dat voor veel landbouwbedrijven een probleem: ze liggen te dicht bij natuurgebieden. Sommigen moeten daarom fors inkrimpen, terwijl andere op termijn zelfs geen vergunning meer zouden krijgen.

Europa

"Het probleem is, dat ons beleid teveel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed", zegt de Boerenbond. "Het begint vanuit Europa, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen ?" aldus de landbouworganisatie.


Na een eerste actie tijdens de voorjaarswielerklassieker De Omloop hebben landbouwers op tal van akkers in de regio protestborden geplant. Daarin nemen ze vooral "de groenen" en de "groene ambtenarij" op de korrel. En dat valt in slechte aarde.

Begrip

"Deze aanval is helemaal ten onrechte en ook oneerlijk", reageert Oudenaards gemeenteraads- en parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). "Onze partij wordt niet expliciet bij naam genoemd, maar ik viel aanvankelijk bijna van mijn stoel. Ik voel me verdrietig en ten onrechte geviseerd. Mijn man komt uit een landbouwfamilie, mijn vader werkte jarenlang op het instituut voor landbouwkundig onderzoek en hield zelf beesten. Ik ben opgegroeid in de Vlaamse Ardennen en mijn appreciatie en respect voor landbouw en landbouwers is zeer groot. Ik heb begrip voor de problemen van de landbouwers in de Vlaamse Ardennen, maar die zijn niet door 'de groenen' veroorzaakt. Boeren moeten kunnen overleven en dat is in het huidige landbouwklimaat bijna onmogelijk. Maar het is niet de schuld van de groenen. De intensievere landbouw komt niet ten goede aan de boeren zelf en het milieu. Het probleem ligt bij de verhoogde druk van de agro-business. Een groot deel van de varkens- en pluimveebedrijven is in handen van 'mengvoerfabrieken'. Zij plaatsen de dieren bij de boeren die er als loonwerkers nauwelijks wat aan verdienen. Leveranciers en afnemers gaan met de winst lopen. Het absurde is, dat ze veevoer invoeren en het vlees uitvoeren. Wat hier bij ons blijft, zijn de mest en de druk op het milieu. Dat De Boerenbond dààr eens tegen opkomt", bedenkt Meuleman.

Lokale producten

"IJveren voor correcte prijzen en tegen oneerlijke concurrentie en samen nadenken over de toekomst van de landbouw", luidt haar voorstel om de landbouw leefbaar te maken. "Ik heb zo'n vermoeden dat de 'groenen' meer dan anderen juist familiale landbouwers steunen door lokale producten te kopen. De Boerenbond verwijt ons van alles, maar doet zelf veel te weinig voor die familiale, mooie, historische landbouwbedrijven in onze streek", kaatst ze de bal terug.