Zware drugsverslaafde man fabriceerde zelf GHB, kompaan verkocht drugs. Parket eist twee jaar effectief voor drugshandel

MECHELEN - De correctionele zittingszaal in de rechtbank van Mechelen
David Legreve MECHELEN - De correctionele zittingszaal in de rechtbank van Mechelen
Het Mechelse openbaar ministerie heeft vanochtend celstraffen gevorderd van twee jaar effectief tegen twee mannen uit Lier. Het duo stond terecht voor het verhandelen van drugs. “Een man fabriceerde de drugs, de andere verkocht ze”, luidde het.

Het was na enkele anonieme tips en allerlei informatie dat de politie van Lier de twee op spoor kwam. Er volgden observaties en telefoontaps en daaruit volgde genoeg bezwarend materiaal om over te gaan tot actie. Op terugweg van een drugsdeal werd een van de verdachten, Lex V.D., opgepakt. De man was naar verluidt niet in het bezit van drugs. Kort na het arriveren van de beklaagde sprong de deal volgens het parket af. Toch werd er bij een huiszoeking, een aanzienlijke hoeveelheid drugs aangetroffen. Gelijktijdig met de tussenkomst van de politie werd er een huiszoeking georganiseerd bij tweede beklaagde Nicko M. “Er werd speed, cocaïne en XTC aangetroffen”, aldus het parket. “Net zoals GHB (vloeibare XTC, red.) en GBL. Dat laatste is de stof die nodig is om de vloeibare XTC aan te maken.”

Zware verslaving

Volgens het parket werkten de twee samen. Terwijl M. de GHB fabriceerde, verkocht V.D. de drugs op straat. Die laatste stuurde zijn kat naar de rechtbank, M. liet zich vertegenwoordigen door zijn raadsvrouw. De man verblijft sinds kort in een instelling om af te kicken van zijn zware verslaving. Beiden riskeren celstraffen van twee jaar effectief alsook geldboetes die kunnen oplopen tot 8.000 euro. “Mijn cliënt pleegde de feiten omdat hij niet zonder drugs kan”, zei de advocate van M. Zij kwam zijn rol in het fabricageproces niet betwisten, de verkoop van de drugs daarentegen wel. “Hij is zwaar verslaafd aan de drugs. Voor zijn verhoor nam hij nog snel drugs omdat hij wist dat hij enkele uren zonder verdovende middelen zou zitten", klonk het nog. “Gaandeweg het verhoor moest hij zelfs medische hulp krijgen en worden overgebracht naar het ziekenhuis omwille van afkickverschijnselen.”

Zorgvraag

De advocate vroeg de rechtbank niet om een laatste kans, maar sprak in haar pleidooien over een zorgvraag. “Het is aan hem om de beslissing te maken. Ofwel kiest hij voor het leven en volgt hij een begeleiding. Ofwel kiest hij voor een gevangenisstraf. Eén ding staat vast. Hij heeft dringend hulp nodig”, aldus de advocate. “En de vraag is. Kan men die geven in de gevangenis? Daarom stel ik een stevige stok achter de deur voor, gekoppeld aan de voorwaarde dat hij zich residentieel laat opnemen in een instelling om verder af te kicken. Voor mijn cliënt is het tien na twaalf.” De rechters namen de zaak in beraad. Binnen de maand volgt er een vonnis. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.