Zimmertorencomité is koninklijk

VOORZITTER KRIJGT OORKONDE VAN PROVINCIEGOUVERNEUR CATHY BERX

Voorzitter Jos d'Haens krijgt uit handen van Cathy Berx de oorkonde.
Klaas De Scheirder Voorzitter Jos d'Haens krijgt uit handen van Cathy Berx de oorkonde.
Het Zimmertorencomité mag zich voortaan koninklijk noemen. Voorzitter Jos d'Haens werd in het provinciehuis ontvangen door provinciegouverneur Cathy Berx die hem in opdracht van de koning de oorkonde overhandigde. "De Zimmertoren trekt al 87 jaar toeristen van heinde en ver aan."

Dankzij de immense inzet van het Zimmertorencomité waarin dertien vrijwilligers zetelen wordt het ingenieuze werk van Louis Zimmer (Lier, 8 september 1888-12 december 1970) in werking gehouden en voortgezet. Technieker Fons Dams (voormalig brandweercommandant), geholpen door Jan Bouten (klokkenmaker), zorgt zowat dagelijks voor het in stand houden van het moedermechanisme, de Jubelklok, de Wonderklok en andere mechanismen die Tijd en Ruimte voorstellen. "Om het icoon in onze provincie actueel te houden hebben wij op 25 april 2015 ons nieuw Zimmermuseum geopend met Prins Laurent. En wij blijven de nodige aanpassingen doorvoeren en verbinden ons meer dan ooit het werk van het Liers genie te bewaren zoals Louis Zimmer het zelf heeft gewild. Bewijs zijn de renovaties en nieuwigheden in het museum. Vandaag schittert de Zimmertoren weer in zijn volle glorie en daar is het Zimmertorcencomité fier op", vertelt Jos d'Haens.

Fons Dams bij het moedermechanisme.
Marc Aerts Fons Dams bij het moedermechanisme.

Jubelklok

"Ik hecht veel belang aan verenigingen of vzw's die koninklijk worden. Het gaat immers om vrijwilligers die zich meer dan 50 jaar inzetten en tijd noch energie sparen voor hun doel. De Zimmertoren is één van de prachtigste monumenten in onze provincie. In het kader van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van België in 1930 creëerde Zimmer een kunstwerk in het teken van 'de tijd' en schonk het aan zijn geboortestad Lier. Vandaar de naam Jubelklok. Maar het blijven onderhouden en zijn werk voortzetten is iets anders", besluit Cathy Berx. Het Zimmertorencomité, toen nog de Zimmertorencommissie, werd in 1946 opgericht door Louis Zimmer. Tot de oprichting van de stedelijke dienst van toerisme in 1994 zorgde het Zimmertorencomité gedurende vijftig jaar voor alle toeristische activiteiten in Lier. Het Zimmertorencomité kreeg vaak hoog bezoek. Zimmer was immers de uurwerkmaker van het Hof. Fons Dams, die al 54 jaar de Zimmertoren onderhoudt heeft nog samen met Louis Zimmer gewerkt.

De Zimmertoren in al zijn glorie.
Marc Aerts De Zimmertoren in al zijn glorie.

Twee jenevertjes

"Ik stond vroeger drie keer in de week met hem in de toren. Louis Zimmer wou dat ik hem hielp. Voor we begonnen te werken wou hij altijd eerst twee jenevertjes gaan drinken in het kleinste cafeetje van Lier, 'Den Paardendrink'. Daarna begonnen we aan ons werk. Louis Zimmer was een kleine en zeer aangename man, een self-made man. Tot in 1968 heeft Zimmer in de toren gewerkt en toen hij niet meer kon zei hij tegen mij: 'gij moet mijn werk verder zetten'. En dan doet ik nog altijd", zegt Fons Dams.