Zimmermuseum trots op 'Congreve Clock'

Jos d'Haens bij de kopie van de Congreve Clock.
Foto David Legreve Jos d'Haens bij de kopie van de Congreve Clock.
Het Zimmermuseum breidt uit met een bijzondere collectie uurwerken. "Eén van die bijzondere klokken is een kopie van de orginele 'Congreve Clock' uit 1808 die in Buckingham Palace pronkt. Deze klok en andere juweeltjes van klokken installeer ik om in te spelen op de populaire richting STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) voor scholen. De primeur was voor dertienjarigen van het Sint-Gummaruscollge", zegt Jos d'Haens, de voorzitter van het Zimmertorencomité.

Het begrip van de eeuwigdurende beweging, het perpetuum mobile, heeft de mens steeds geïntrigeerd. Het gaat om het principe van het behoud van energie. "De klok duidt de tijd niet aan met een klassieke slinger, maar op basis van een stalen balletje dat over een zig zag baan op en af rolt in 20 seconden. De klok werd uitgevonden door Sir William Congreve, die de klok aan de Prins van Wales heeft geschonken", vertelt Jos d'Haens.


"Verder kan je hier nu ook een klok Mendocino Motor uit 1962 bekijken die door zonne-energie wordt aangedreven. Er staat nu ook een Atmos uurwerk dat is ontwikkeld in 1928 en waarvan de werking gebaseerd is op een revolutionaire methode van temperatuurwisseling."


"Het was de droom van Louis Zimmer bij de jeugd interesse te wekken voor de begrippen van tijd en ruimte en leergierigheid te stimuleren", vervolgt d'Haens. "Vandaar dat wij alle scholen uitnodigen in ons vernieuwd Zimmermuseum."


De Zimmertoren en het Zimmermuseum zijn elke dag, behalve maandag, open van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.


Voor bijkomende informatie: tel. 03/8000.395. (WAE)