Vrouw liet dochter (3) plassen bij urinecontroles: parket vraagt acht maanden cel

MECHELEN - De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen.
David Legreve MECHELEN - De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen.
Een jonge vrouw uit Lier (27) riskeert een celstraf van acht maanden met probatie-uitstel. Ze stond vanochtend terecht voor het bezit van drugs. Om onder de radar van het gerecht te blijven liet ze volgens het parket haar driejarige dochter plassen tijdens de opgelegde urinecontroles na een eerdere veroordeling. Ook haar vriend, José D.M. uit Herentals, moest zich verantwoorden voor de rechter. Hij stond terecht voor het dealen van GHB en riskeert twee jaar effectief.

De bal ging aan het rollen na politionele informatie én een anonieme tip. “De vrouw zou de urine van haar dochtertje gebruiken om aan te tonen dat ze geen drugs meer gebruikt. Een controle die ze verplicht kreeg opgelegd na een eerdere veroordeling voor drugsfeiten”, zei procureur des konings Lieselotte Claessens op de zitting. “Bij de laatste test bleek er drugs in de urine te zitten wat ons nu doet vermoeden dat ook het kind in aanraking kwam met de verdovende middelen. Niet onlogisch zo blijkt, want volgens enkele verklaringen aan de politie zou het kind ook opgesloten worden wanneer vrienden van mevrouw langskwamen.”

Het kind werd geplaatst bij een pleeggezin, het onderzoek resulteerde later in huiszoekingen. Bij de vrouw thuis werd er een rugzak gevonden met drugs. “Die was afkomstig van haar vriend”, repliceerde de raadsvrouw van de jonge vrouw. “Die had ze in huis genomen omdat hij in de problemen zit. De urinetesten waarmee zogezegd mee werd ‘gefoefeld’ betwisten wij ook. Dat was een telefoon van de ex-schoonmoeder in een poging om vollen voogdijschap te krijgen over het kind.”

GHB

De verdediging pleitte dus over de hele lijn onschuldig en vroeg de vrijspraak. “Nochtans is het bezit van drugs voldoende bewezen”, aldus het parket. Zij eisten een celstraf van acht maanden en een geldboete van 8.000 euro. De vriend van de 34-jarige riskeert weer twee jaar effectief. Hij stond terecht voor het bezit en verhandelen van drugs waaronder GHB (Vloeibare XTC, red.). De man uit Herentals is geen onbekende voor het gerecht. Hij liep in het verleden al een zware straf op voor gelijkaardige feiten en is volgens het parket ook in zijn buurt erg bekend als dealer.

Medicatie

De uitgevoerde huiszoekingen leverden verder niet veel op. Beide urinestalen na hun arrestatie bleken wel positief te zijn. Beiden hadden, hoewel zij dit niet mochten, nog drugs gebruikt. “Er is wat cannabis gebruikt maar de rest van de aangetroffen drugs betwisten we ook”, besloot de advocate. “Die drugs zijn het gevolg van de zware medicatie voor eczeem.” De advocaat van D.M.vroeg voor de opslorping. Zijn cliënt werd in Turnhout al een keer veroordeeld voor gelijkaardige feiten in dezelfde periode. “Dit proces is dus al voor het grote deel al gevoerd in Turnhout”, klonk het bij strafpleiter Boris Reynaerts.

Een vonnis volgt op 29 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.