Vlaamse regering maakt ‘substantiële’ premie vrij voor restauratie begijnhofpastorie

Een archiefbeeld van de pastorie van het Lierse begijnhof.
Marc Aerts Een archiefbeeld van de pastorie van het Lierse begijnhof.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft een premie toegekend voor de restauratie van de voormalige pastorie van het Lierse begijnhof. De grootte van de premie wordt op vraag van de (privé-)eigenaars niet bekend gemaakt, maar het zou wel gaan om een substantieel bedrag.

Eind 2018 verkocht kerkfabriek Sint-Gummarus de oude (en op dat moment) leegstaande pastorie van het begijnhof voor 730.000 euro aan een gezin dat liever anoniem wenste te blijven. Inmiddels zijn de nieuwe eigenaars (die er zelf willen gaan wonen) werk aan het maken van een broodnodige restauratie van het beschermde gebouw (langs de binnen- en de buitenkant). De Vlaamse regering besloot dat restauratieproject nu financieel te ondersteunen. Vlaanderen erkent daarmee de erfgoedwaarde van de voormalige pastorie.

Een archiefbeeld van de tuin van de pastorie.
David Legreve Een archiefbeeld van de tuin van de pastorie.

Eerder kende de Vlaamse overheid al een subsidie van bijna dertien miljoen euro toe voor de restauratie van de rest van het dertiende-eeuwse begijnhof, dat op de lijst van Unesco werelderfgoed staat. Die werken worden gecoördineerd door de stad Lier en zullen worden gespreid over vijf jaar.

David Legreve
David Legreve