Verkeerschaos dag 4: dagelijks tientallen leerlingen te laat

"Onze kinderen komen elke dag te laat op school door die tunnelwerken aan het kruispunt Ring-Mechelsesteenweg. Moeten wij twee uur vroeger opstaan?", bromt mama Anne Vaes. "In het Sint-Gummaruscollege kwamen deze week elke dag tot vijftig leerlingen te laat", bevestigt leerlingencoach Koen Verbeeck. Alle Lierse scholen kampen met hetzelfde probleem.

Anne Vaes uit Lier vindt de verkeerschaos niet doenbaar. "Ik werk in Mechelen en rijd dagelijks naar Lier langs het hoeveke. Aan de lichten ga ik rechts af, dan weer naar rechts richting Mechelsesteenweg en zo naar de Zuid-Australiëlaan. Op de Ring staan al borden met de tekst 'niet meer inhalen'. Die negeren veel bestuurders. Tot ze het bord tegenkomen met de flikkerende pijl en ze naar rechts mòeten. Ik vraag om het stukje Waverstesteenweg dat is afgesloten open te stellen tijdens de werken."


Ook de scholen voelen de invloed van de werken op het verkeer. "De eerste dagen kwamen elke dag vijftig leerlingen te laat. Vooral zij die met die met bus naar school komen. Ik heb de indruk dat het vandaag (gisteren, nvdr) een beetje beter is", reageert leerlingencoach Koen Verbeeck van het Sint-Gummaruscollege.


De scholen zoeken oplossingen. "Wij raden leerlingen aan met de fiets te komen, maar scholieren van de randgemeenten komen vooral met de bus. Sommigen stappen al voor 7 uur op de bus", klinkt het bij Ilse De Bast, directrice Koninklijk Atheneum Lier. Ook daar arriveren tientallen kinderen na het eerste belsignaal.


Politiecommissaris Roger Laenens zag een lichte verbetering. "Vanmorgen (gistermorgen, nvdr) was het erg druk op de Ring, maar vergeleken met vorige dagen viel het mee. Helaas slibten de alternatieve wegen dicht. Iedereen zoekt een uitweg en zo verplaatsen de problemen zich."

Maandag

Pas maandag bespreken de burgemeester en de schepenen mogelijke maatregelen. Daarbij horen verkeer in twee richtingen over de Grote Markt en de openstelling van het afgesloten stuk van de Waversesteenweg. Eerder vergaderen, is volgens burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) om praktische redenen niet haalbaar. "En we hopen dat de problemen zichzelf oplossen." (WAE)