Verjaardagscadeau van 5,5 miljoen

ATHENEUM BLAAST 60 KAARSJES UIT EN VIERT MET NIEUW SCHOOLGEBOUW

V.l.n.r.: Corneel Verstraeten (eredirecteur), Ann Vermaelen (directeur GO CLB Lier) en huidig schooldirecteur Christophe Van Wambeke bij de eerstesteenlegging.
Bertje Warson V.l.n.r.: Corneel Verstraeten (eredirecteur), Ann Vermaelen (directeur GO CLB Lier) en huidig schooldirecteur Christophe Van Wambeke bij de eerstesteenlegging.
Het Atheneum Campus Louis Zimmer viert zijn zestigste verjaardag met de eerste steenlegging van een indrukwekkend nieuw schoolgebouw. "Veertien jaar geleden werd het bouwdossier voorbereid, vandaag starten de werken", aldus directeur Van Wambeke. Het prijskaartje bedraagt 5,5 miljoen euro.

Gisteren werd de eerste steen gelegd van het nieuwe schoolgebouw. Corneel Verstraeten (93), die zestig jaar geleden de school als eerste directeur mocht leiden, was erbij. "Op 1 juli 1958 ging onze school van start, al moest er tegen 1 september nog veel in orde gebracht worden. Die eerste schoolmaand hebben we nogal moeten improviseren.... De leerlingen stonden buiten want we hadden geen tafels, geen stoelen en er was een gebrek aan leerkrachten. Ondanks alles waren er 130 inschrijvingen en hebben we geen enkele leerling verloren", herinnert eredirecteur Verstraeten zich. Samen met de huidige directeur Christophe Van Wambeke metselde hij gisterenmiddag de eerste steen van het gloednieuwe schoolgebouw.

Zo zal het nieuwe schoolgebouw van Atheneum Campus Louis Zimmer er na de werken uitzien.
repro Bertje Warson Zo zal het nieuwe schoolgebouw van Atheneum Campus Louis Zimmer er na de werken uitzien.

Doodskist

Volgens Van Wambeke verhuisden de houten barakken in 1958 naar het Technisch Atheneum. "Tien jaar geleden kreeg ik daar mijn bureau, dat een goede gelijkenis vertoonde met een doodskist (lacht). Maar ik heb het overleefd. Wij waren ook zowat alles gewoon. Nu en dan kregen we bezoek van een muis, soms vonden we jonge katjes onder de barakken en als het regende, kon je binnen de paraplu opentrekken. Veertien jaar geleden heb ik het bouwdossier voorbereid. En eindelijk starten vandaag de werken. Tegen december 2019 zitten we in een luxueus gebouw, we kunnen onze vreugde dus niet op", lacht Van Wambeke.

3000 vierkante meter

Elisabet Vierin van de groep M10 architecten uit Lille legt uit dat de bakstenen nieuwbouw haaks op het bestaande hoofdgebouw staat. "Oud en nieuw wordt met mekaar verbonden. Het hoofdgebouw en de werkhuizen blijven behouden. De nieuwbouw is een lang, smal gebouw van bijna 3000 vierkante meter dat onderdak geeft aan het Atheneum en het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Beiden krijgen elk een aparte toegang.

Ramen tot op de grond

Het CLB krijgt twee bouwlagen en de school drie. Op het gelijkvloers zijn er 12 lokalen voor leerlingenbegeleiding, het open leercentrum en een grote leraarskamer. Alle ramen komen tot op de grond om van het groen te kunnen genieten. Op de eerste en tweede verdieping komen de klaslokalen voor de leerlingen en een didactische keuken en wetenschapslokaal. Aannemer van dienst is Hooyberghs uit Arendonk en het prijskaartje bedraagt 5,5 miljoen euro in totaal.