Tabakologe Catherine Meurisse trekt actie Rookvrij Lier: “Dit is roeping, want ik verloor mijn moeder aan kanker”

Catherine Meurisse is de drijvende kracht achter Rookvrij Lier.
Marc Aerts Catherine Meurisse is de drijvende kracht achter Rookvrij Lier.
Sensibiliseringscampagne Rookvrij Lier wil zo veel mogelijk rokende Lierenaars aanzetten om de sigaret achterwege te laten. Drijvende kracht achter de actie – die vandaag werd gelanceerd – is tabakologe Catherine Meurisse. “Voor mij is dit een roeping: ik verloor twintig jaar geleden mijn moeder aan kanker”, vertelt Catherine.

Het is farmaceutisch bedrijf Pfizer – producent van rookstopmedicatie - dat de aanzet gaf voor Rookvrij Lier. Pfizer nam eerder in andere steden en gemeentes al soortgelijke initiatieven. De Lierse tabakologe Catherine Meurisse (53) werd gevraagd om in de Pallieterstad de kar te trekken en ze ging daar graag op in.

“Samen met Pfizer, de stad Lier en collega’s Bénédicte Bingé, Stan Mariën en Filip Hoet zette ik mijn schouders onder Rookvrij Lier. Tussen 23 mei en 18 september organiseren we allerhande sensibiliseringsactiviteiten en infosessies omtrent roken”, legt Catherine Meurisse uit. “Tegenwoordig is roken sociaal veel minder aanvaard dan vroeger en iedereen kent nu ook de gezondheidsrisico’s die er aan verbonden zijn. Daarom geloof ik dat er in elke roker een stopper zit. Alleen hebben sommige mensen daarbij wat hulp nodig. Medicatie kan helpen om van de fysieke verslaving af te geraken. Een tabakoloog kan dan weer helpen om de psychische verslaving te counteren en om te breken met bepaalde gewoontes.”

De campagne Rookvrij Lier werd vandaag voorgesteld. Catherine Meurisse (derde van links) is de trekker van de actie, schepen Walter Grootaers (helemaal rechts) de peter.
Marc Aerts De campagne Rookvrij Lier werd vandaag voorgesteld. Catherine Meurisse (derde van links) is de trekker van de actie, schepen Walter Grootaers (helemaal rechts) de peter.

Catherine Meurisse weet waarover ze spreekt. Ze stopte zelf 23 jaar geleden met roken, toen ze zwanger was van haar eerste kind. “Drie jaar later stierf mijn moeder aan de gevolgen van kanker. Zij had jarenlang gerookt. Daar lag de kiem van mijn ‘roeping’ om mensen van de sigaret af te krijgen”, gaat Catherine verder. “Telkens ik iemand heb kunnen helpen zeg ik bij mezelf: ‘dat was er eentje voor u, mama’.”

Walter Grootaers

Het Lierse stadsbestuur juicht Rookvrij Lier toe en geeft praktische ondersteuning. Zanger/presentator en schepen Walter Grootaers (Open Vld) is de peter van de actie. “Tot zeven jaar geleden was ik zelf een verstokte roker”, geeft de frontman van De Kreuners toe. “Tot ik naar het ziekenhuis moest voor een kleine operatie. Toen kieperde ik van de ene dag op de andere mijn sigaretten in de vuilbak. Sindsdien voel ik me veel beter en energieker. Rokers kan ik echt aanraden om er mee op te houden, niet-rokers om er nooit mee te beginnen.”

De affiche van Rookvrij Lier.
RV De affiche van Rookvrij Lier.

In de zomer van vorig jaar besliste het stadsbestuur trouwens om van de stedelijke speeltuin Stadspark een rookvrije zone te maken. Catherine Meurisse oppert nu om die zone uit te breiden tot héél het park, naar analogie met het Mechelse Vrijbroekpark. “Een interessante denkpiste”, vindt Walter Grootaers. “We gaan binnenkort zeker eens in Mechelen kijken hoe ze dat daar praktisch organiseren. Want een rookvrij park inrichten is één ding, je moet het dan natuurlijk ook wel kunnen afdwingen.”

Rookvrij Lier zal de komende weken onder andere met een infostandje opduiken op evenementen als de Pallieterjogging en de jaarmarkt van Koningshooikt. Het volledige programma vindt u op www.lier.be/Homepage/Actie_Rookvrij_Lier
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • vanessa delvael

    Succes Catherine !!

  • rudy verlinden

    En ook nog de autos buiten de ring van Lier...ik steun 200%