Superbuurman ontvangt 'Fierelier'

Koen Janssen met de 'Fierelier'.
Foto David Legreve Koen Janssen met de 'Fierelier'.
Het stadsbestuur heeft Koen Janssen uit Lier in de bloemen gezet. Burgemeester Frank Boogaerts reikte hem de 'Fierelier' uit voor zijn niet aflatende inzet voor zijn eenzame buurman. "Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om mekaar te helpen", zegt Koen Janssen.

"Mijn buurman Louis De Bie (85) en ik zagen mekaar regelmatig op de stoep voor ons huis. Plots overleed zijn vrouw Jeanneke en Louis viel letterlijk in een zwart gat. Hij was helemaal ontredderd. En ik dacht 'ik moet mijn buurman steunen en helpen waar ik kan'. Louis heeft geen kinderen en weinig familie."


"Enkele dagen voor Kerstmis zag ik plots de dokter en de ambulance voor zijn deur en ze voerden hem naar het ziekenhuis. Ik ben hem elke dag gaan bezoeken en dat vond hij heel fijn en ik mocht van de verpleegkundigen een Duveltje meebrengen voor hem. Na drie weken was hij er terug wat bovenop en wou hij niet meer naar huis, maar naar een rusthuis. Ik heb geholpen met zijn verhuis en ik wou wat meubels en schilderijtjes voor zijn kamer meebrengen maar hij wou dat niet. Zelfs geen foto van 'zijn Jeanneke'. Hij kon haar verlies niet verwerken. Driemaal in de week ging ik hem bezoeken en dan straalde hij. Wij praatten niet zoveel, er zijn was voldoende. Toen hij stilletjes achteruitging, bezocht ik hem elke dag. En op een dag was hij overleden", vertelt Koen Janssen.

Mensen inspireren

Koen Janssen zorgde voor de begrafenis van zijn buurman en verwittigde de familie.


"Het is fijn ik de Fierelier (een centrumbon van 25 euro) won. Het gaat vooral om het gebaar. Ik wil echter alleen mensen inspireren om mekaar te helpen. Hoeveel eenzame mensen zitten niet alleen achter gesloten deuren? Ze hebben menselijke warmte en vriendelijkheid nodig", zegt Koen Janssen. (WAE)