Stroompanne legt Lier lam

GRAAFWERKEN ZETTEN DUIZENDEN INWONERS ZONDER ELEKTRICITEIT

David Legreve
De stad Lier kreeg maandagmiddag af te rekenen met een stroompanne, die veroorzaakt werd door graafwerken niet ver van het stedelijke zwembad 'De Waterperels'. Heel wat inwoners zaten zonder elektriciteit, in het stadskantoor kon niemand geholpen worden en ook het verkeer aan de Lierse Ring ondervond hinder.

"Rond 14.00 uur maandagnamiddag is hier letterlijk het licht uitgegaan. Bovendien vielen al onze computers uit", vertelt Ingrid Sillis van de stad Lier. De stroompanne werd veroorzaakt doorgraafwerken in de buurt, waarbij een arbeider een middenspanningslijn kapotmaakte. De onderbreking die volgde was merkbaar tot in Duffel en Lint. "Inwoners tussen het zwembad en het stadscentrum kwamen door het ongeval zonder elektriciteit te zitten", legt Jean-Pierre Blomme van Eandis uit. Arbeiders van de nutsmaatschappij moesten ter plaatse komen om het probleem te lokaliseren en te herstellen. Sommige inwoners hadden na een half uur opnieuw elektriciteit, maar voor het stadskantoor, de politie en een kleiner aantal inwoners was het wachten geblazen tot 16.00 uur. "Intussen konden wij onze klanten niet meer verder helpen", klinkt het nog bij Sillis. "Voor kleinere dienstverleningen konden we ons nog verder behelpen met pen en papier, maar voor grotere zaken moesten we de klanten vragen om later terug te komen."

David Legreve

Verkeerslichten

Door de panne vielen ook de verkeerslichten langs de Lierse Ring uit. "Onze agenten zijn ter plaatse gegaan om het verkeer aan de drukke kruispunten te regelen", aldus politiewoordvoerster Magalie Derboven. Dat gebeurde onder meer aan het drukke kruispunt van de Ring met de Antwerpsesteenweg, dat bekend staat als een gevaarlijk punt. "Zo konden ongevallen vermeden worden", aldus Derboven.


Verder veroorzaakte de panne ook her en der praktische problemen. Zo kon de politie zijn eigen parking korte tijd niet verlaten omdat de automatische poort niet werkte, en moest de brandweer uitrukken naar de ondergrondse parking van het Paradeplein, waar een bestuurder vastzat in een geblokkeerde lift.

De Waterperels

Voor het stedelijke zwembad 'De Waterperels' was de stroompanne een kleine ramp. "We hebben vijf scholen moeten verwittigen dat hun zwemles in de namiddag niet kon doorgaan. Daarnaast hebben we alle leden van de zwemacademie en de zwemclub moeten verwittigen", zegt Evi De Herdt van de directie. "Alleen verliep dat niet van een leien dakje, omdat de telefoonnummers enkel op onze computers staan en die waren door de panne uitgevallen." Op het moment dat de stroom uitviel, waren er enkele zwemmers en scholen aanwezig. "Gelukkig is er geen paniek geweest. De zwemmers bleven rustig", vertelt de directie nog. Omdat Eandis nog enkele uren werk had om ook het zwembad opnieuw te voorzien van elektriciteit, werd besloten om de rest van de dag de deuren te sluiten. "Het gaat toch om een honderdtal zwemmers die we niet konden ontvangen", besluit Evi.