Steps doet de boeken toe

MODEZAAK KLAAGT HOGE HUURPRIJS EN LEEGSTAND IN WINKELSTRAAT AAN

Verkoopsters Karin Beullens en Sevgi Akdeniz bij Steps in de Antwerpsestraat.
Legreve Verkoopsters Karin Beullens en Sevgi Akdeniz bij Steps in de Antwerpsestraat.
Steps, de trendy modezaak voor dames in de Antwerpsestraat, sluit in december zijn deuren. "Wij zijn niet van plan nog langer een veel te hoge huurprijs te betalen in een winkelstraat waar het ene na het andere pand leegstaat", zegt Dieter Pennings, CEO van de groep FNG Steps.

"Er zijn vele steden die het beter doen dan Lier. Zie maar naar Mechelen, daar wordt op de juiste manier geïnvesteerd in de stad", zegt CEO Dieter Pennings. Hij neemt geen blad voor de mond. "Lier kent een terugval van 15% bezoekers. Door de leegstand komen er hoe langer hoe minder klanten en daarom sluiten wij in Lier onze winkel. Te meer omdat de huurprijs buitensporig is." Uit goede bron vernemen wij dat Steps meer dan 9.000 euro per maand betaalt. De CEO van Steps haalt verder de moeilijke bereikbaarheid van de binnenstad aan, de paaltjes, de knip, de tunnelwerken op de Ring en parkeerproblemen. "En dan opent Lier ook nog langs de Ring en Antwerpsesteenweg twee shoppingscentra waar je gratis kan parkeren. Dan moet je toch niet verbaasd zijn dat de binnenstad leeg loopt", zegt CEO Dieter Pennings.

Een blik op de Antwerpsestraat. Verschillende winkelpanden staan er leeg.
Legreve Een blik op de Antwerpsestraat. Verschillende winkelpanden staan er leeg.

Jobs kwijt

Steps opende vier jaar geleden in de Antwerpsestraat. "Toen was het nog te doen, maar hoe langer hoe meer zagen wij rondom ons winkels verdwijnen", vertellen de drie verkoopsters. "Tot onze grote spijt sluit ook Steps in december. Voor ons is dit een ramp want we zijn onze job kwijt en wij vinden geen ander werk." In de Antwerpsestraat en op de Grote Markt tellen wij 20 lege panden. Vlak naast Steps baat Diane Gladiné haar zaak Figli uit, een textielzaak met ondergoed, pyama's en beddengoed die na een failing weer is opgestart. "Vooral oudere klanten komen nog naar ons. Maar ook wij verkopen minder dan vroeger."

Startpremie

Op de Grote Markt staan de winkelpanden Melvin en De Krokodil leeg. Over de brug richting Rechtestraat staan er tot aan de Leuvensepoort nog tal van panden leeg. Enkele nieuwe handelaars doen alles om deze 'winkelas' nieuw leven in te blazen. Ze vinden het bijzonder spijtig dat zij geen aanspraak kunnen maken op de startpremie van 10.000 euro die het stadsbestuur geeft. Vermits het kernwinkelgebied aan de Sint-Gummaruskerk stopt, verhuizen sommige handelaars van de Berlarij naar de Antwerpsestraat waar ze wel die premie krijgen. De middenstand achter de Sint-Gummaruskerk is er niet over te spreken.