Staking bij Van Hool na sanctie voor zes personeelsleden

Weinig activiteit bij busbouwer Van Hool: een groot deel van het personeel legde het werk neer.
David Legrève Weinig activiteit bij busbouwer Van Hool: een groot deel van het personeel legde het werk neer.
Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt heeft een groot deel van het personeel vrijdag gestaakt. Aanleiding is een sanctie die vijf werknemers kregen omdat ze te lang overlegd zouden hebben met een syndicaal afgevaardigde. 

Volgens de vakbonden legde zowat 95 procent van de 3.500 personeelsleden het werk neer, al liggen die cijfers volgens de directie een stuk lager. “De nationale stakingsdag van vorige week vrijdag vormde onrechtstreeks de aanleiding voor deze actie”, legt vakbondssecretaris Hans Van Eerdewegh (ABVV Metaal) uit. “Maandag vroegen vijf werknemers aan een afgevaardigde waarom wij die vrijdag niet gestaakt hadden. De afgevaardigde in kwestie deed zijn uitleg, maar volgens de directie duurde dat te lang. De zes betrokkenen kregen een waarschuwing en moesten een kwartier loonverlies slikken. Maar wij vinden het een basisrecht dat mensen syndicale informatie kunnen krijgen. Onze vraag om de sanctie in te trekken, werd echter genegeerd. Daarom besloten we om te staken.”

Van Eerdewegh benadrukt wel dat het contact tussen bonden en directie de jongste drie jaar sterk verbeterd is, maar volgens hem blijft er een probleem met de ‘tussenbazen’. “Verschillende van hen gaan vaak weinig respectvol met het personeel om. Daar moet eens een hartig woordje over gepraat worden.”

“Blijven achter sanctie staan”

Bij Van Hool is men vanzelfsprekend ‘not amused’. “Het overleg waar alles rond draait, liep van 6 uur tot 7.30 uur”, reageert woordvoerder Dirk Snauwaert. “Dat vinden wij overdreven lang. De ploegbaas heeft de betrokkenen enkele keren aangemaand om te beginnen met werken, maar daar werd niet meteen gevolg aan gegeven. Bovendien was het voor sommigen in deze groep niet de eerste keer. Als signaal is er een sanctie gevolgd, iets waar we nog steeds achter staan.”

Door een dag niet te draaien, lijdt Van Hool natuurlijk financiële schade — al kan of wil Snauwaert daar geen precies bedrag op plakken. “Op een normale dag rijden hier vijftien tot twintig opleggers voor vrachtwagens buiten, en twee tot vijf autobussen. Die productie haal je niet meer in. Jammer, want in een markt waar je moet vechten voor elke bestelling, is een snelle levertermijn een groot pluspunt.”

Vanaf dit weekend is de fabriek van Van Hool sowieso dicht voor de kerstperiode. Op 2 januari start de productie normaal opnieuw op. Dirk Snauwaert hoopt dat de situatie tegen dan bekoeld is, al is de kous voor de vakbonden duidelijk nog niet af.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.