Rusthuisbewoners telen voortaan samen groenten in ‘warme tuin’

In de tuin van woonzorgcentrum Sint-Jozef kunnen de bewoners sinds kort hun eigen groenten telen.
David Legreve In de tuin van woonzorgcentrum Sint-Jozef kunnen de bewoners sinds kort hun eigen groenten telen.
Het Lierse woonzorgcentrum Sint-Jozef huldigde vanmiddag officieel zijn ‘warme tuin’ in. Het adjectief ‘warm’ sloeg voor alle duidelijkheid niet op de hoge temperaturen die er dezer dagen heersen, maar op de menselijke warmte die de rusthuisbewoners ondervinden terwijl ze samen tuinieren.

“Dit voorjaar zijn we begonnen met een tuinierproject”, legt rusthuisdirecteur Werner De Backer uit. “Onze bewoners kregen de kans om in de tuin van onze instelling in speciale bakken hun eigen groenten te kweken. Veel van onze mensen werkten graag in de tuin toen ze nog in hun vroegere huis woonden en het leek ons wel leuk als we hen hier ook die kans konden bieden. Enkele mensen gingen daar graag op in.”

Het sociale aspect is even belangrijk als het tuinieren op zich.
David Legreve Het sociale aspect is even belangrijk als het tuinieren op zich.

Met de financiële ondersteuning van coöperatieve vennootschap Cera en de praktische ondersteuning van Landelijke Gilden kon het tuinproject onlangs van start gaan. “De deelnemers genieten er van om met hun handen in de grond te wroeten én om tijdens het tuinieren een babbeltje te slaan met de andere groetentelers”, vertelt zuster Kristine van Sint-Jozef. Zij is één van de trekkers van het project. “Het sociale aspect is nog het belangrijkste van al. Je merkt dat het gebeuren echt leeft binnen de rusthuisgemeenschap en dat is een fijne vaststelling.”

De term ‘warme tuin’ was vandaag zeker van toepassing.
David Legreve De term ‘warme tuin’ was vandaag zeker van toepassing.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.