Politie onderschept klimaatspijbelaar (13) op weg naar Brussel en stuurt hem terug naar school

Een sfeerbeeld tijdens de actie van donderdag, waar de jongen uit Lier dus met vertraging aankwam.
BELGA Een sfeerbeeld tijdens de actie van donderdag, waar de jongen uit Lier dus met vertraging aankwam.
Een 13-jarige jongen uit Lier die eergisteren in Brussel wou gaan betogen voor het klimaat werd door de lokale politie tegengehouden aan het Lierse station. Daar was een controleactie bezig tegen schoolverzuim. "Maar de actie was niet specifiek tegen klimaatspijbelaars gericht", klinkt het.

De jongen in kwestie was donderdagochtend - met toestemming van zijn ouders - op weg naar de klimaatbetoging toen hij nabij het station werd 'onderschept' door de politie. Die zette de knaap af aan zijn school, Sint-Ursula in Lier. Daarop volgde overleg tussen de directie en de ouders van de leerling. Uiteindelijk mocht de jongen, die naar verluidt behoorlijk onder de indruk was, alsnog gaan betogen. De school gedoogde de afwezigheid van 'klimaatbrossers', al moeten betrokkenen binnenkort wel drie uur strafstudie uitzitten.

Geen gerichte actie

Volgens de politie van Lier is het puur toeval dat ze donderdag een controleactie deed in de omgeving van het station. "Wij houden vaker controles tegen schoolverzuim en controleerden ook elders in de stad jongeren", benadrukt politiewoordvoerster Magalie Derboven. "In totaal betrapten we negentien spijbelaars. De respectievelijke scholen werden op de hoogte gebracht. De actie was er niet specifiek op gericht om jongeren tegen te houden die naar de klimaatmars gingen."

Veerle Bernaerts, directrice van Sint-Ursula, reageerde verbaasd op het strenge optreden van de politie. "Het was zeker niet op onze vraag dat onze leerling werd teruggebracht naar school", aldus Bernaerts. "De politie moet doen wat ze moet doen, maar het is vreemd dat er uitgerekend op de dag van de klimaatactie spijbelcontroles zijn aan het station."