Parkeerprobleem wordt alleen maar erger

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LIER

Al sinds 2005 mogen auto's niet meer parkeren op de Grote Markt. Dertien jaar later ligt die beslissing nog steeds zwaar op de maag van de Lierenaar. Het parkeerprobleem in het centrum is er volgens velen ondertussen alleen maar erger op geworden.

Frank Boogaerts (N-VA) verklaarde voor de verkiezingen in 2012 dat hij het verkeerscirculatieplan zou terugdraaien als zijn partij zou winnen, maar kijk, 6 jaar later mag je nog altijd niet parkeren op het marktplein. "Het verdwijnen van de parkeermogelijkheid op de Grote Markt wordt volledig opgevangen door de uitbreiding van de ondergrondse parking in de Florent van Cauwenberghstraat vlak bij de Grote Markt", zegt hij. "Op dit moment telt Lier meer dan 2.000 parkeerplaatsen, waarvan ongeveer 1.000 gratis. Het huidige stadsbestuur voerde bovendien het gratis half uurtje parkeren voor de ganse stad in."

Randparkings promoten

"De randparkings moeten gepromoot en gebruiksvriendelijker worden ingericht", zegt Bart Verhoeven (Vlaams Belang). "Daarbij dient het openbaar vervoer te worden betrokken dat met kleine comfortabele en milieuvriendelijke busjes instaat voor een directe en betere verbinding met het stadscentrum. Voor wie slecht te been is, of na het werk snel iets wil afhalen in het centrum voorzien we extra 'Shop & Go'-parkeerplaatsen op de Grote Markt en het Zimmerplein waar je kort kan parkeren. Het gratis half uurtje breiden we uit tot een realistischer gratis uur. We pleiten ook voor het doorrijdbaar maken van de Grote Markt zodat de ondergrondse parking vlotter bereikbaar zou zijn. Hierdoor ontlast je het parkeren bovengronds."


"De stad moet voldoende parkeerplaatsen voorzien, niet alleen in het centrum maar ook aan sportcentra en sportlokalen", zegt Marcel Taelman (Hart voor de Burger). "Wie gaat sporten, moet gratis kunnen parkeren. Verder moet er onderzocht worden of de parkeermeters niet kunnen vervangen worden door parkeerschijven. Bij evenementen staat ook parking CC De Mol eivol. Daarom stel ik voor om een verdieping boven de parking van CC De Mol te bouwen. En laat de mensen voor 1 euro een hele dag parkeren. Zo laat je de Pallieterstad opnieuw floreren", besluit Marcel Taelman.