Overleden ondanks reanimatie van 2 uur

Vicky (9) sterft tijdens zwemuitje met jeugdbeweging

kos
Het jongetje van 9 dat gisteren verdronk in het zwembad van Lier, overleed na een reanimatie van 2 uur. Hij mocht van z'n begeleiders niet in het diepe deel van het grote bad komen,omdat ze niet zeker waren of hij kon zwemmen.

Wat een dag vol waterpret moest worden, is gisteren uitgedraaid op een tragedie. De 9-jarige Vicky was samen met een jeugdbeweging op uitstap in zwembad 'De Waterperels' in het centrum van Lier. Rond 16 uur liep het plots mis. Een bezoeker zag het knaapje verwoed spartelen in het 25-meterbad en wegzinken. Het kind zakte naar de bodem, twee meter diep. De getuige, een hartpatiënt, dook hem achterna, maar kwam noodgedwongen zonder de jongen terug boven water. Hij werd uiteindelijk op het droge gehaald door de redders van het zwembad. Hij werd voor de ogen van zijn kameraadjes op de kant gelegd en gereanimeerd.

Noodprocedure

Volgens Diederik Van Briel, operationeel directeur van het zwembad, trad een noodprocedure in werking. "Onze redders zijn meteen met de reanimatie gestart. Ook zijn alle bezoekers - het was niet zo druk - meteen uit het water gehaald." Zij werden een paar meter verderop opgevangen, uit het zicht van de reanimatie. "Het zwembadgebouw werd ook gesloten. Niemand kon er nog in of uit." Het reddingsteam kon verscheidene keren zijn hartslag terughalen, maar telkens weer gleed hij weg. Toen zijn hartslag min of meer stabiel was, werd hij met spoed weggevoerd naar het vlakbijgelegen Heilig Hart-ziekenhuis, maar overleed onderweg.


Het knaapje was er samen met 18 vriendjes van 9 tot 11 jaar van het KRAS, de jeugdorganisatie van de stad Antwerpen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Volgens Bob Jacobs, directeur van de organisatie, was het niet duidelijk of de jongen kon zwemmen: "Daarom had de begeleiding hem verboden in het diepe te komen. De twee begeleiders hadden zich verspreid in het complex en keken actief toe op de kinderen. Op een gegeven moment heeft een vriendje van het slachtoffer in paniek een begeleider verwittigd. Die ging mee en zag het slachtoffer op de bodem liggen. Vrijwel op hetzelfde moment ging ook het alarm in het zwembad af." Een redster zou ook verklaard hebben dat ze hem zag zwemmen in het grote bad.


Er waren vier redders aanwezig toen het kind verdronk. "Dat is de wettelijke norm", zegt de directeur. De omstandigheden waarin het kind verdronk, werden gisteravond laat nog volop onderzocht. Ook de brandweer van Lier kwam ter plaatse om onder meer de chloorwaarden in het bad na te kijken. Alles bleek in orde.

Shock

Zowel zijn begeleiders, de redders van het zwembad als andere getuigen van het drama werden verhoord. De begeleiders, twee volwassen mannen, wilden gisteren geen reactie kwijt bij het verlaten van het politiekantoor. De vier redders werden opgevangen door slachtofferhulp. Zij waren in shock.


De zwembaddirectie spreekt van een tragisch ongeval. Het is de eerste keer dat er een bezoeker sterft in het zwembad, dat sinds 2006 open is. "We willen ons diepste medeleven betuigen aan de nabestaanden."


Op sociale media liepen al snel steunbetuigingen binnen en op Twitter postte de familie een foto. "Net was je nog aan het lachen en nou ben je weg. Kan het niet geloven. Rust in vrede. We houden van je, broertje."


De Angolese familie uit Antwerpen verliest haar oudste kind. Het slachtoffertje had nog een jonger zusje en een pasgeboren broertje. "Vicky was zo'n vrolijk kereltje." Zijn ouders mochten gisteren zijn lichaam groeten.