Ontsluitingsweg stationsomgeving op til

NA 9 JAAR EINDELIJK SCHOT IN DE ZAAK

Het stationsplein in Lier krijgt binnen enkele jaren een serieuze upgrade.
David Legreve Het stationsplein in Lier krijgt binnen enkele jaren een serieuze upgrade.
Al van in 2009 is er sprake van, maar nu gaat de nieuwe ontsluitingsweg voor de stationsomgeving er toch eindelijk komen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgt in overleg met de stad voor de aanleg van de weg die aansluit op de Tramweglei en het stationsplein.

"Dit dossier sleept inderdaad al een hele tijd aan", steekt schepen van Stadsontwikkeling Walter Grootaers van wal. "Dat had alles te maken met het nieuwe goederenspoor dat door Lier zou komen voor de tweede havenontsluiting, maar uiteindelijk niet doorging. Bovendien was onze prioriteit de herinrichting van de Mechelsesteenweg en de realisatie van de Pallietertunnel. Maar ook voor de stationsomgeving zitten wij al een hele tijd in zware onderhandelingen, onder meer met de NMBS. Die heeft heel duidelijk gesteld dat de stad het moet oplossen. Destijds was 12 miljoen euro ingeschreven voor de verfraaiing, maar de stationsomgeving was geen prioriteit meer voor de NMBS."

Villa's gesloopt

Het Vlaams Gewest zal nu in samenspraak met de stad het bestaande kruispunt R16 (Ring Lier)-Boomlaarstraat door een ontsluitingslus vervangen. Deze twee nieuwe halve aansluitingen ten noorden van het bestaande kruispunt, zijn langs beide zijden van de Ring met elkaar verbonden. De ontsluitingslus kruist de Ring onder de bestaande brug over de sporen. Voor de aansluiting met de verlengde Tramweglei wordt een rotonde gerealiseerd. Hiervoor werden aan de Bosstraat drie villa's gesloopt. Ook aan de Tramweglei moeten nog twee woningen verdwijnen.

Verkeersdrukte

De nieuwe weg, die volgens het Agentschap Wegen en Verkeer 1,7 miljoen euro zal kosten, is er om de verkeersdrukte - vooral dan in de Boomlaarstraat - te verminderen. Vanaf de Ring gebeurt de ontsluiting als een soort bretel; van daaruit krijg je ook een ontsluiting op de nieuwe weg richting station. Daardoor worden alle straten ontlast. Fietsers krijgen op hun beurt meer ruimte. Langs de ontsluitingslus wordt een fietspad gerealiseerd dat aansluit op de fietspaden langs de sporen, de Tramweglei en de Ring richting Mechelsepoort. Bewoners van de Tramweglei krijgen een aparte ventweg alleen voor bestemmingsverkeer. De bedoeling? De hele stationsomgeving te verfraaien. Stad Lier en het Vlaams Gewest maken er samen werk van", zeggen schepenen Walter Grootaers (Open Vld) en Bert Wollants (N-VA). De ontsluitingsweg wordt voorzien voor 2020