Nu ook blond en donker Mammoetbier op de markt

Brouwers Bart Meulepas en Louis Meulders met hun 'Mammoetbier'.
Foto David Legreve Brouwers Bart Meulepas en Louis Meulders met hun 'Mammoetbier'.
Na de terugkeer van de mammoet in Lier, wordt er volgende week ook 'Mammoetbier' gelanceerd in het Zimmercafé. Het Liers Cultuurcentrum en Biosano, groothandel biologische voeding en dranken uit Wommelgem, stellen een 'drinkbare Mammoet' voor.

In 1860 werd het skelet van de Lierse mammoet gevonden. Met dit stukje geschiedenis letterlijk uit eigen bodem ging het Liers Cultuurcentrum aan de slag. "Mijn studies geschiedenis en meer dan 25 jaar brachten mij tot het recept voor mammoetbier. Ik kwam uit bij oude granen zoals eenkoorn, spelt, boekweit en gerst om echt te kunnen brouwen. Als smaakmakers kwamen er duizendblad, moerasspirea en biohop bij. Zo kwam ik tot het lekker blonde Mammoetbier (7% alcohol) dat door brouwerij De Plukker, de enige biologische hopboer Joris Cambie uit Poperingen, gebrouwen wordt." Vijf cent per flesje gaat naar de Wielewaal om het 40 hectare waardevolle natuurgebied Nazareth te beheren.


Er komt ook nog een donker bier (8% alcohol) gebrouwen op basis van de fossiele zaden en kruiden zoals die gevonden werden in de maag van een gemummificeerd Yukagir mammoet in Siberië. Dit bier wordt gebrouwen door microbrouwerij De Meulekes uit Lier.


Info: www.paleontologie.be.


(WAE)