Novemberfoor goed van start onder stralend zonnetje

63 attracties op kermis

Onder een stralend herfstzonnetje is de Lierse Novemberfoor van start gegaan. HLN passeerde eens langs de 63 attracties op de kermis en hield halt bij drie kramen die in het oog springen: het hoogste, het oudste en één van de meer originele voor de kleintjes.
David Deltenre van High Energy, de hoogste en snelste attractie in Lier.
Kristof De Cnodder David Deltenre van High Energy, de hoogste en snelste attractie in Lier.

Voor de durvers

‘High Energy’ valt om meerdere redenen op tijdens de Lierse kermis. Ten eerste staat de attractie vlak naast het oude stadhuis en bovendien komt ze ook ongeveer even hoog als het statige gebouw. “Met haar veertig meter is High Energy de hoogste attractie op de foor”, vertelt uitbater David Deltenre uit Aarschot. In een bakje draai je rond een centrale as tegen honderd kilometer per uur, wat High Energy meteen ook de snelste attractie in Lier maakt. Voor de kicks en de kriebels in de buik moet u dus hier zijn. Het opstellen gaat trouwens eveneens verbazingwekkend snel. In amper twee uur is alles gemonteerd. “Onze familie heeft drie kramen op de Lierse Novemberfoor. We komen hier altijd graag terug”, gaat Deltenre verder. “In Lier draait de kermis echt nog goed. Zeker nu we sinds vier jaar met High Energy op de Grote Markt staan in plaats van op de Gasthuisvest zijn we erg tevreden. Op de markt passeert toch altijd meer volk.”

Franky Faes met zijn 130 jaar oude paardenmolen.
Kristof De Cnodder Franky Faes met zijn 130 jaar oude paardenmolen.

Voor de nostalgici

De 130 jaar oude paardenmolen van Franky Faes is terug in Lier na een jaartje afwezigheid. In 2017 ontbrak Faes omdat zijn vrouw onder het mes moest. De kermisgangers waren duidelijk blij met de terugkeer van die heerlijk nostalgische draaimolen. “Lier is één van de weinige plaatsen waar ik deze attractie nog eens bovenhaal”, geeft eigenaar Franky mee. “Aan zo’n oude molen is behoorlijk wat onderhoud en dus moet je er spaarzaam mee zijn. Waarom we met deze kraam dan wel altijd naar Lier komen? Ik woon hier zelf niet zo ver af, in Schilde, en Lier is een aangename kermis om te doen. Als het weer een beetje meezit, krijg je hier normaal steeds wel het nodige volk over de vloer. Het is plezant om hier weer van de partij te zijn.”

Jozefina Severeyns in haar kraam, tussen de kikkers.
Kristof De Cnodder Jozefina Severeyns in haar kraam, tussen de kikkers.

Voor de kleintjes

Wat doen de kleinste kinderen het liefst op een kermis? Eendjes vissen en ballen gooien. Vaak moet je dan proberen om wat blikken omver te kegelen, maar Jozefina Severeyns uit Westmalle heeft een wat meer ‘gepimpt’ kraam. Bij haar moeten de kleintjes proberen om de ballen in de mond van een kikker te gooien. Extra moeilijk is dat die mond constant open en dicht gaat. “Plezant, toch?” knipoogt Jozefina, een tante van ex-Rode Duivel Cisse Severeyns. “Voor mij is Lier Kermis alvast goed begonnen. Hopelijk blijft het nog even zo’n weer als vandaag. Het valt me trouwens altijd op dat er in Lier veel grootouders mee komen met hun kleinkinderen. Voor de kermiskramers is dat ideaal, want de opa en oma kunnen de kleintjes niets weigeren (lacht).”

Kermisliefhebbers kunnen nog tot en met zondag 18 november ophalen in hartje Lier. Er staan kramen op de markt, het Zimmerplein en aan de Gasthuisvest.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.