Niemand weet wanneer restauratie herstart

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LIER

De Sint-Gummaruskerk staat aan de 'vuile' kant al jaren in de steigers.
David Legreve De Sint-Gummaruskerk staat aan de 'vuile' kant al jaren in de steigers.
Wanneer wordt de Sint-Gummaruskerk eindelijk verder gerestaureerd? Het is een vraag die Lierenaars en toeristen zich de voorbije legislatuur vaak hebben gesteld. De ene kant van de kerk werd vorige legislatuur onder handen genomen en ziet prachtig wit. De andere kant - stilletjesaan pekzwart - wacht nog altijd op een opknapbeurt. Ook de grootste kunstschatten van Lier, de unieke glasramen, liggen sinds 2006 in kisten.

"Het initiatief dat Dirk Van Mechelen en ik destijds genomen hebben, namelijk de jaarlijkse enveloppefinanciering van 650.000 euro, moet absoluut opnieuw opgestart worden. Het is helaas terug van nul beginnen", zegt Marleen Vanderpoorten (Open Vld). Net als zij vraagt iedereen zich af wanneer er verder gewerkt wordt aan dit monument. De Sint-Gummaruskerk is immers één van de pareltjes van onze stad en ook toeristisch van erg groot belang. Door een juridisch geschil tussen schepen Rik Verwaest (N-VA) en de architect ligt de renovatie al jaren stil. "De restauratie van de kerkgevel die wit ziet, is nog gebeurd in vorige legislatuur. We konden tot in 2025 blijven restaureren maar alles is nu stop gezet", zegt schepen Marleen Vanderpoorten. De Lierse architect Hubert Mertens die al van in 1993 bezig was met de restauratie van de Sint-Gummaruskerk startte een gerechtsprocedure tegen de stad Lier. "Nooit heb ik het budget overschreden en nu betaalt de stad mijn erelonen niet. Bijgevolg heb ik de stad gedagvaard", zegt achitect Mertens.

Geschil met architect

In het begin van de nieuwe legislatuur besliste Rik Verwaest, schepen van Erfgoed, om de restauratieopdracht van de Sint-Gummaruskerk stil te leggen door een geschil met de architect. "Dit was op aanraden van onze stadsdiensten en advocaten. Op 14 mei 2018 heeft de rechtbank van eerste aanleg een gedeeltelijk vonnis geveld. Een definitief vonnis wordt voorzien op 4 maart 2019. Voor de opmaak van dit beheersplan werd Steenmijer Architecten officieel aangesteld door de Kerkfabriek", aldus schepen Rik Verwaest.


"Het verhaal van Rik Verwaest dat dit komt door het juridisch geschil tussen architect en stad is gewoon flauwekul, nonsens en onjuist! Het proces is opnieuw met een jaar uitgesteld. En toch blijven zeggen dat ze volgend jaar terug starten. Alsof een rechtszaak met een vordering van een half miljoen euro zou beslecht worden in eerste aanleg. Natuurlijk komt er een beroep van de partij die verliest. Een procedure in beroep kan nog jaren aanslepen", legt Jan Hermans uit die jurist is.


Ook de kerkfabriek betreurt dat de meest unieke glasramen van Europa sinds 2006 in kisten liggen te wachten om gerestaureerd te worden. Van de dertig gebrandschilderde glasramen heeft de kerkfabriek er zelf vier laten restaureren wat hen 40.000 euro kostte. Wanneer de overige glasramen het daglicht terug zien weet niemand. (WAE)