Na 44 jaar opnieuw drie ereburgers

STAD EERT BERNARD VAN HOOL, JAN CEULEMANS EN FELIX TIMMERMANS

Familieleden en Jan Ceulemans zelf nemen hun trofee in ontvangst .
Marc Aerts Familieleden en Jan Ceulemans zelf nemen hun trofee in ontvangst .
Burgemeester Frank Boogaerts heeft gisterenavond op het stadhuis drie Lierenaars de titel van ereburger gegeven. Bernard Van Hool, stichter van de bussenfabriek Van Hool, Jan Ceulemans, één van de beste Belgische voetballers ooit, en Felix Timmermans, de meest vertaalde Vlaamse schrijver. Het is 44 jaar geleden dat Lier nog ereburgers aanstelde.

In 1970 werd Louis Zimmer de eerste ereburger van de stad Lier. Hij was de enige die deze eretitel ooit kreeg maar daar brengt de stad nu verandering in. "Om de titel waardevol te houden zal hij voortaan elke 5 jaar toegekend worden", zegt burgemeester Frank Boogaerts. Hij gaf gisterenavond op het stadhuis drie Lierenaars de titel van ereburger.

Bernard Van Hool.
Kos Van Hool Bernard Van Hool.

Fier

Auteur Gaston Durnez, collega-auteur en biograaf, belichtte de figuur van Felix Timmermans. Hij is de auteur van een veelgelezen en veelzijdig oeuvre. De roem van Timmermans startte al heel vroeg met Pallieter (1916), de roman waarmee zijn naam waarschijnlijk altijd zal verbonden blijven. Schepen Rik Verwaest overhandigde de oorkonde aan zoon Gommaar Timmermans, bekend als Got. "Mijn vader komt terug als ereburger waarvoor dank", zei Gommaar Timmermans. De tweede ereburger, Bernard Van Hool, komt uit de industriële wereld. Ook hij heeft Lier op de wereldkaart gezet. De oorkonde werd overhandigd aan CEO Filip Van Hool door schepen van Economie en Hooiktenaar Lucien Herijgers. Filip Van Hool dankte het stadsbestuur namens de familie. "De familie Van Hool en de ruim 4.000 medewerkers van het bedrijf zijn bijzonder fier op deze erkenning," klinkt het. "Mijn grootvader die in 1974 overleed, richtte in 1947 het bedrijf op samen met zijn schoonbroer Frans Van Bouwel en met de vier oudste zonen Jos, Alfons, Denis en Paul. Hij was vooral sociaal geëngageerd. Deze eretitel gaat ons nog meer stimuleren om uit te breiden."

Levende legende

Derde nieuwe ereburger, Jan Ceulemans, vertegenwoordigt de sportwereld, hij is nog de enig levende gelauwerde. Ander voetbalicoon Jean-Marie Pfaff vertelde over de figuur en de prestaties van de topsporter. "Jan Ceulemans werd in 1957 in Lier geboren en bracht zijn jeugd door in de volkswijk Het Looks. Hij sloot zich op jonge leeftijd aan bij de jeugd van K. Lierse S.K. en groeide uit tot een van de beste Belgische voetballers ooit. Hij was de succesvolste speler uit de geschiedenis van Lierse SK, Club Brugge en de nationale ploeg van België. Ook nadien als coach zette hij de Pallieterstad in de media altijd positief in de belangstelling. Ik ben fier op u en deze trofee maakt van u een levende legende". Sportschepen Ivo Andries overhandigde de oorkonde aan 'de Caje'.