Meisjes betast door asielzoekers

MAAR OUDERS LEERLINGEN SINT-GUMMARUSCOLLEGE ZWIJGEN ANDERHALVE MAAND

De feiten speelden zich af in recreatiezwembad De Waterperels.
Foto PN De feiten speelden zich af in recreatiezwembad De Waterperels.
Een groep van 17 asielzoekers heeft op 3 december studentes uit de eerste graad van het Sint-Gummaruscollege lastig gevallen in recreatiezwembad De Waterperels in Lier. De schooldirectie bevestigt dat er na het incident beslist werd om geen klacht in te dienen. Na een soortgelijk voorval in Koksijde vorige week besloten de ouders vorige zondag toch klacht in te dienen.

"Enkele tienermeisjes van het Sint-Gummaruscollege uit Lier hebben na het incident op 3 december gemeld dat ze lastig gevallen werden door asielzoekers", bevestigt burgemeester Frans Boogaerts (N-VA). "Zelf werd ik pas zondag op de hoogte gebracht en maandag heb ik direct alle betrokken partijen hierover aan de tand gevoeld: de schooldirectie, de zwembaddirecteur en de verantwoordelijke van het asielcentrum in Lint. Het is schandalig dat niemand mij of onze politiediensten tot vorige zondag ingelicht heeft." Het parket van Mechelen is karig met commentaar, maar bevestigt wel dat een klacht ingediend werd voor aanranding van de eerbaarheid van bepaalde personen. Er is een onderzoeksrechter aangesteld.

Uitdrukkelijke keuze

Volgens de schooldirectie was het de uitdrukkelijke keuze van de ouders van de meisjes om in december geen klacht in te dienen. "In het zwembad zijn enkele leerlinges gevolgd en nagefloten door jonge asielzoekers", zegt algemeen directeur Geert Hellemans van de betrokken school.


"Er heeft zich mogelijk fysiek grensoverschrijdend gedrag voorgedaan." Zo staat in het proces-verbaal van de politiezone ZaRa dat minstens één meisje aangeeft dat haar borsten betast zijn. "Pas toen ze terug in het klaslokaal waren, hebben ze aan hun leerkracht verteld wat er gebeurd was." Die organiseerde onmiddellijk een groepsgesprek en lichtte de ouders van de tieners in. "Het gaat over gedrag dat ook Vlaamse pubers vertonen en na overleg tussen de ouders werd besloten om geen klacht in te dienen."

Niet langer welkom

De betrokken meisjes werden volgens de school ook nadien opgevolgd, maar de politie werd al die tijd niet ingelicht. De zwembaddirectie wel en zij besloot de toegang voortaan te weigeren aan groepen asielzoekers uit het Rode Kruis-centrum in Lint.


"17 mannen en jongens zijn onder begeleiding van 3 medewerkers die bewuste dag in het zwembad geweest", vertelt An Luyten, woordvoerster van het Rode Kruis Vlaanderen. "Een week later kregen we het bericht dat we niet langer welkom waren door een incident. Maar onze medewerkers en de asielzoekers die gingen zwemmen, konden zich niet herinneren dat er iets tussen hen en die meisjes gebeurd was. Toen was voor ons de kous af."


Maar nadat vorige week in Koksijde een soortgelijk incident de nationale media haalde, besloten de ouders zondag toch klacht in te dienen. Diezelfde avond werd ook de burgemeester ingelicht waarna het proces-verbaal maandag bij de lokale politie van Lier terechtkwam. Zij voert nu het onderzoek.

Ondervragingen

Zowel de asielzoekers als de betrokken minderjarigen worden eerstdaags ondervraagd. "Ik wil dat dit tot de bodem uitgezocht wordt", zegt burgemeester Frans Boogaerts.


Bij een huiszoeking in het asielcentrum in Lint is de politie op zoek gegaan naar foto's en/of filmpjes op gsm's van de asielzoekers. Enkele gsm's werden in beslag genomen, maar niemand werd gearresteerd.