Mannenclub waar leeftijd geen rol speelt

KONINKLIJKE ZANGKRING DE NETEZONEN VIERT 135STE VERJAARDAG

Koninklijke Zangkring De Netezonen tijdens een van hun optredens. "Soms hebben we het wel moeilijk als we moeten rechtstaan", klinkt het bij de leden.
David Legreve Koninklijke Zangkring De Netezonen tijdens een van hun optredens. "Soms hebben we het wel moeilijk als we moeten rechtstaan", klinkt het bij de leden.
De Koninklijke Zangkring De Netezonen viert dit weekend zijn 135ste verjaardag met een concert 'Van Bach tot de Beatles'. "Wij zijn met 53 zangers het oudste en grootste mannenkoor van België", vertelt voorzitter Richard Van Besauw. "Eens Netezoon, altijd Netezoon", zegt Leon Smets (86), die met 50 jaar al het langst lid is van de zangkring.

"De juiste datum van de oprichting van de Netezonen zijn we helaas kwijt door de inval van de Duitsers. Vele documenten gingen verloren in de Groote Oorlog. In de 'Geschiedenis van Lier' van Anton Bergmann staat wel vermeld dat we in 1882 zijn opgericht. En dat sinds 1882 het mannenkoor zonder onderbreking heeft gezongen en opgetreden. Met onze 53 actieve zangers uit Lier en de regio zijn wij het grootste en oudste mannenkoor in België. En er komen nog altijd leden bij. Vorig jaar telden wij 48 leden en nu 53. En sinds ons bestaan zingen wij vierstemmig", vertelt voorzitter Richard Van Besauw, die dertien jaar voorzitter is.

Jeanneke Appeltant, echtgenote van Leon Smets, begeleidde de zangkring op de piano van 1968 tot aan haar dood.
David Legreve Jeanneke Appeltant, echtgenote van Leon Smets, begeleidde de zangkring op de piano van 1968 tot aan haar dood.

Hechte groep

"Wij hebben een fantastisch koor met geweldige mensen en het bindmiddel is muziek. De gemiddelde leeftijd is 59 en we zijn een hechte groep, ouderdom speelt bij ons geen rol. Dirk Baert is onze nieuwe dirigent. Hij heeft Gust De Groof, die al 20 jaar aan het roer stond, opgevolgd. Dirk heeft een immens geduld met ons, die man is gewoon muziek. Hij leert ons zingen en zorgt dat we een behoorlijk niveau halen en maakt zelfs topzangers van ons. Wij treden op in beroemde kathedralen en binnenkort luisteren we voor de 46ste keer de paasmis op in de kerk van het Heilig Kruis in Lier. We zijn vermaard om onze kerstconcerten. Wij krijgen zoveel aanvragen dat we het soms niet aan kunnen", legt de voorzitter uit.


De Netezonen zijn een unieke groep waarin alle sociale lagen van de bevolking in vertegenwoordigd. "Vriendschap staat bij ons hoog in het vaandel. Elke Netezoon springt voor mekaar in de bres in moeilijke tijden. En of je nu CEO bent, of aan de spoorwegen werkt, maakt voor ons geen verschil. Dat is onze kracht. Ook belangrijk: De Netezonen repeteren steeds boven Café De Refuge waar er een lange toog is. Samen met het enorme enthousiasme van onze zangers is dat de sleutel van ons succes", vertelt voorzitter Richard Van Besauw nog.

Rik Claes.
David Legreve Rik Claes.

Rechtstaan

Huisdokter Jos Ceulemans (82) volgde wel notenleer en een klassieke muziekopleiding. "Wij zijn allemaal kameraden en dé vriendschap primeert. Soms hebben we het wel moeilijk als we moeten rechtstaan maar op het podium krijgen wij vleugels."


Leon Smets zingt bij de Netezonen van in 1967 en is daarmee het langst lid van de zangkring. "Ik was toen 37 jaar en in april word ik er 87, dat kan tellen hé", zegt hij stilletjes.

Jos Ceulemans.
David Legreve Jos Ceulemans.

Pianiste

En daar heeft hij alle reden voor want in 2014 overleed zijn vrouw, de legendarische pianiste, Jeanneke Appeltant. "De Netezonen zijn een mannenclub maar volgens ons reglement wordt maar één vrouw toegelaten in onze vereniging. Mijn echtgenote Jeanneke Appeltant was sinds 1968 onze trouwe begeleidster op de piano. We traden op in revues en operettes van de Schoolbond, onvergetelijk. Maar ik zing nog altijd als tweede tenor. En dit terwijl ik nog altijd geen noot kan lezen. Maar ik heb leren zingen bij de Netezonen." En Leon is niet de enige die al de tachtig gepasseerd is. Rik Claes is net 87 geworden, en daarmee het oudste lid van De Netezonen. "En Herman Van Dessel is 86. Wij zijn fier dat wij nog altijd Netezoon zijn. Eens Netezoon altijd Netezoon", zegt Leon Smets nog. Het jongste lid is Pieter Engels (24).


135 jaar Netezonen wordt gevierd met een groots concert 'van Bach tot de Beatles' onder leiding van dirigent Dirk Baert, en met Mark Knuts op de piano. Zaterdag 1 april om 20.15 uur en zondag 2 april om 14.30 uur in het Liers Cultureel Centrum De Mol. Kaarten bij het mannenkoor aan 10 euro, in voorverkoop en 12 euro aan de kassa.

Leon Smets is al 50 jaar lid.
David Legreve Leon Smets is al 50 jaar lid.
Dirigent Dirk Baert.
David Legreve Dirigent Dirk Baert.