Lierse vzw helpt sporthal bouwen in Haïti

Pater Jan Hoet met het volleybalteam dat hij oprichtte. Deze jongeren (en nog heel wat anderen) zullen in de sporthal gaan spelen.
RV Pater Jan Hoet met het volleybalteam dat hij oprichtte. Deze jongeren (en nog heel wat anderen) zullen in de sporthal gaan spelen.

Hooiktenaar Stijn Coenen (41) zit momenteel in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om er de bouw van een nieuwe sporthal te helpen opstarten. Coenen vertegenwoordigt de Lierse vzw Ayiti Cheri, die de bouw mee financiert. “Er is ginds grote nood aan goede sportinfrastructuur”, vertelt Coenen.

Sinds januari zetelt Stijn Coenen namens CD&V in de Lierse gemeenteraad, maar ook buiten Lier engageert de man zich. Samen met enkele sympathisanten richtte hij een jaar geleden de vzw Ayiti Cheri op. Deze vereniging heeft momenteel één groot project lopen: de bouw van een sporthal in een buitenwijk van Port-au-Prince. Nadat eerder al geld werd ingezameld en plannen werden gemaakt, wordt volgende week de eerste steen ook echt gelegd.

Stijn Coenen en zijn oom Jan Hoet in overleg met de rest van het bouwcomité.
RV Stijn Coenen en zijn oom Jan Hoet in overleg met de rest van het bouwcomité.

“Het idee om een sporthal te bouwen kwam van mijn oom Jan Hoet, een Lierenaar die al meer dan vijftig jaar priester is in Haïti”, vertelt Stijn Coenen. “De zware aardbeving van 2010 verwoestte heel wat gebouwen in het land. Intussen is men daar langzaam van aan het herstellen, maar qua sportinfrastructuur is er nog steeds niet veel aanwezig. Omdat mijn oom gelooft dat via de sport heel wat jongeren zich kunnen ontplooien, vond hij de bouw van een sporthal een belangrijk gegeven. Vanuit België willen wij hem daarbij ondersteunen.”

Voor de opstart van de bouwwerken verplaatste Stijn Coenen zich speciaal naar Haïti. Met hem vlogen drie studenten bouwkunde van de Thomas Moore Hogeschool mee: Jelle De Groof uit Hallaar, Thomas Sels uit Geel en Jarne Frijters uit Loenhout. “Ik ben zelf verbonden aan Thomas Moore, als ‘verantwoordelijke voor ondernemerschap & partnerschappen’, vandaar de link”, legt Coenen uit. “De studenten blijven vier maanden ter plaatse en helpen bij de bouw. Zelf keer ik zondag al terug. Als alles goed verloopt, zal de sporthal tegen het begin van de zomer helemaal overeind staan.”

Zo moet de sporthal er gaan uitzien.
RV Zo moet de sporthal er gaan uitzien.

Met de firma Frisomat uit Schilde – die het materiaal voor de sporthal levert – bereikte Ayiti Cheri een bijzondere deal. “De helft van de te betalen som, zo’n 50 000 euro, werd ineens afgerekend. De andere helft betalen we de komende vier jaar verder af”, gaat Stijn Coenen verder. “Om dat te financieren rekenen we op sponsors en organiseren we af en toe een evenement. Zo staat er op zaterdag 23 februari een Haïtiaanse buffetavond op het programma in de parochiezaal van Koningshooikt.” Meer praktische informatie over deze eetdag kan u terugvinden op de Facebookpagina van Ayiti Cheri.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.