Lier wordt weer een wielerstad

EERSTE PALLIETERDERNY ZORGT VOOR WIELERFEEST IN NETESTAD

Het publiek stond met de neus op de renners en hun gangmakers.
Marc Aerts Het publiek stond met de neus op de renners en hun gangmakers.
Gisteren lokte de Eerste Pallieterderny duizenden mensen naar de binnenstad. Het werd dan ook een groots wielerfeest. Voor velen, maar vooral voor Wim Arras, die in zijn glorietijd 300 wielerwedstrijden won, was het een hoogdag. "Ik ben heel blij dat Lier weer wielerwedstrijden organiseert, ik sta er volledig achter", zegt Arras enthousiast.

Heel de binnenstad was afgesloten met een veilig parcours voor de elf renners en hun gangmakers op de motor. De Pallieterderny bracht duizenden mensen op de been die achter de nadarhekken de renners toejuichten. Derny-organisator Roland Descheemaeker stelde een mooi deelnemersveld van toprenners voor waaronder Kris Boeckmans, Michaël Van Staeyen, Stef Van Zummeren en Joris Geuens uit onze regio. Op de Grote Markt kon je terecht in een grote VIP-tent. Voor Wim Arras was het een hoogdag. Hij gaf ook het startschot van de Eerste Pallieterderny.


"Lier was in de jaren '30 echt een wielerstad. De 'Omloop van Midden België' werd hier op de Grote Markt georganiseerd. Dat is zo gebleven tot in 1958, toen was de laatste Omloop. De glorierijke Bicycle Club met de legendarische Louis Proost werd door mijn grootvader Albert Mertens gesticht. Hij had 12 broers, allemaal wielrenners en de behendigste waren Paul, Fonne en Albert. Ik deed atletiek en grootvader zei 'als je snel kan lopen kan je ook snel fietsen'. Ik heb meer dan 300 koersen waarvan 39 bij de profs gewonnen op 12 jaar tijd. Winst in Parijs-Brussel in 1987 was het hoogtepunt in mijn carrière. Dit is een fantastische initiatief, ik sta er volledig achter", zegt Wim Arras nog.

Ex-renner Wim Arras uit Lier mocht het startschot geven en was enthousiast over het evenement.
Marc Aerts Ex-renner Wim Arras uit Lier mocht het startschot geven en was enthousiast over het evenement.

Jelle Cleymans

Ook Ludo Dielis, meervoudig wereldkampioen driebanden vindt de dernywedstrijd geweldig.


"Ik volg het wielrennen en de sfeer en alles wat erbij hoort is fantastisch, daarom ben ik hier".


Jelle Cleymans had nog nooit een dernywedstrijd gezien. "Dit wordt voor mij heel boeiend", lacht hij.


Voor de Pallieterderny startte was er ook een promotiekaravaan. De wedstrijd werd gereden in drie reeksen. Omdat het parcours slechts 1,2 kilometer lang is, zagen de toeschouwers de renners vaak passeren. De eindoverwinnaar van de Eerste Pallieterderny werd Iljo Keisse.


Roland Descheemaeker, Derny-organisator, was een beetje ongerust over de kasseien. "Ze rijden hier 80 km op kasseien, hetzelfde als Parijs-Roubaix. En op sommige plaatsen liggen die er gevaarlijk bij, maar 't is allemaal prachtig verlopen". Ander gelukkig man is sportschepen Ivo Andries (Open VLD) die er alles aan deed om de Pallieterderny naar Lier te halen en daar in slaagde.