Laatste hoedenzaak viert verjaardag

MODE GUNTRY VAN VICTOR EN GÜNTHER VAN DYCK BESTAAT DERTIG JAAR

Victor en zoon Günther in hun zaak aan de Berlarij.
David Legreve Victor en zoon Günther in hun zaak aan de Berlarij.
'Mode Guntry' bestaat deze maand dertig jaar en is de laatste nog overgebleven hoedenzaak in Lier. Victor Van Dyck staat in de winkel aan de Berlarij terwijl zoon Günther de markten afschuimt. "Om te concurreren met de goedkopere markt is het belangrijk om kwaliteit te leveren", klinkt het.

De familie opende haar eerste winkel rond 1920 aan de Regenboogstraat te Lier. Na de Tweede Wereldoorlog begon ondertussen de derde generatie met een kraam op de markt. "Elke ochtend stond zij klaar met de handkar en duwde deze naar de markt of reed mee met een oplegger uit de buurt", zegt huidig uitbater van Mode Guntry Victor Van Dyck.

Gunther Van Dyck op een archiefbeeld in zijn zaak.
David Legreve Gunther Van Dyck op een archiefbeeld in zijn zaak.

Berlarij

Op 14 april 1984 begon de zaak in het huidige pand aan de Berlarij, dat oorspronkelijk een kapsalon was. "De spiegels van weleer hangen er nog steeds, want ook hier moeten de mensen naar zichzelf kunnen kijken", zegt Victor. Ondertussen is het al de vijfde generatie die de traditie voortzet, want terwijl Victor Van Dyck de zaak aan de Berlarij openhoudt, schuimt zoon Günther Van Dyck zowat alle markten in de regio af. Günther stelt wekelijks zijn verkoopstand op in Heist-op-den-Berg, Duffel, Mortsel, Aarschot, Herentals en Scherpenheuvel.

Exclusiviteit

"De hoedenbranche krijgt steeds meer af te rekenen met mensen die hoeden maken als hobby", zegt Günther. "Hierdoor is er veel concurrentie in het goedkopere segment. Maar er liggen gelukkig nog heel wat kansen in het kleine, hogere segment. Het dragen van een hoofddeksel bij bijvoorbeeld speciale gelegenheden wordt door een breder publiek als modieus gezien. Naast exclusiviteit en originaliteit vragen heel wat mensen om een hoge kwaliteit. Daar mikken we vooral op", legt Günther uit. "Om de concurrentie het hoofd te bieden is het dus belangrijk om scherp te blijven, kwaliteit te leveren en professioneel advies te geven. Zo kunnen we ons onderscheiden van de goedkopere markt en producten", aldus Günther. Om u een idee te geven: een handgemaakte hoed kost al snel enkele honderden euro.


"De verkoop van hoeden en petten is voor een stuk ook seizoensgebonden. In de winter verkopen we traditioneel meer dan in de zomer, vooral petten. In het zomerseizoen zijn het vaak fietsers of vakantiegangers die een hoofddeksel als bescherming tegen de zon nodig hebben, hun interesse gaat dan meestal uit naar de baseball caps", zegt Victor.


Bij Mode Guntry vind je heel wat gerenommeerde Italiaanse, Duitse, Zweedse en Franse merken zoals Borsalino, Guerra, Mayser, Seeberger, Wigens en Crambes. Ook het Amerikaanse 'Stetson' en het Vlaamse 'City Sport' ontbreken niet.