Koppel schenkt opgegraven bajonet uit WOI aan museum

Joren Sebrechts, Edmond Goris en Robine Goris schenken de bajonet die ze vonden met plezier aan het stadsmuseum van Lier.
Marc Aerts Joren Sebrechts, Edmond Goris en Robine Goris schenken de bajonet die ze vonden met plezier aan het stadsmuseum van Lier.
Het stadsmuseum van Lier mocht donderdag een bijzonder archeologisch stuk in ontvangst nemen: een Duitse bajonet uit de Eerste Wereldoorlog die eerder dit jaar naar boven kwam in de tuin van Lierenaars Robine Goris en Joren Sebrechts. “Het was mijn bompa die bij graafwerken op het wapen stootte”, vertelt Robine.

Robine Goris en Joren Sebreghts (allebei 25) kochten begin dit jaar een huis in de Lierse Tramweglei. Bij het heraanleggen van de bijhorende tuin deden ze een opmerkelijke vondst. “Mijn grootvader Edmond, die 86 is maar nog heel fit, kwam ook helpen. Hij stootte op een gegeven moment op een soort van zwaard”, vertelt Robine. “De bovenkant van het wapen zat zo’n tien centimeter onder de grond”, pikt Edmond Goris in. “Omdat we vermoedden dat het iets speciaals was, hebben we het heel voorzichtig uitgegraven. Niet zo eenvoudig, want het voorwerp stak loodrecht naar beneden en is toch zo’n zestig centimeter lang.” Vervolgens nam het koppel contact op met Philip Meyfroot, van de archeolgische kring Archeo Lier. Philip ontdekte dat het om een Duitse bajonet uit de Eerste Wereldoorlog ging.

De zestig centimeter lange bajonet is goed bewaard gebleven.
Marc Aerts De zestig centimeter lange bajonet is goed bewaard gebleven.

Robine en Joren besloten de bajonet te overhandigen aan het stadsmuseum en daar was men heel blij met het geschenk. “De bajonet is goed bewaard gebleven”, merkt schepen van erfgoed Rik Verwaest (N-VA) op. “Het is bekend dat er in de omgeving van de Tramweglei tijdens de Groote Oorlog zwaar gevochten is. Deze vondst onderstreept dat. In ons museum gaan we ze zeker een prominente plaats geven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.