Keeper Patrick Rakovsky voorkomt veel gevaar bij Lierse

Sinds Patrick Rakovsky in doel staat, won Lierse zes keer op een rij.
BELGA Sinds Patrick Rakovsky in doel staat, won Lierse zes keer op een rij.
Sinds Patrick Rakovsky (24) in doel staat bij Lierse, wonnen de Pallieters zes keer op een rij. Voor een stukje zal dat wel toeval zijn, maar voor een stukje ook weer niet. Hoe belangrijk schat Lierses keeperstrainer Patrick Nys de 'factor Rakovsky' in? "Door zijn prima positiespel voorkomt hij veel gevaar", aldus Nys.

eerste klasse b

Eind oktober lijfde Lierse de toen transfervrije Patrick Rakovsky in. De komst van de Duitser bleek een schot in de roos, want sindsdien rijgt geel-zwart de overwinningen aan mekaar. "Rakovsky heeft zeker een belangrijk aandeel gehad in de recente successen", vindt Patrick Nys. "Met hem erbij beschikken we over een sluitstuk dat veel rust uitstraalt. De ballen die hij moet pakken, pakt hij ook. Het oogt misschien minder spectaculair dan bij Mike Vanhamel vorig jaar, maar dat komt omdat 'Pat' veel gevaar weet te voorkomen door zijn uitstekende opstelling. Hij leest het spel heel goed. Bovendien is Rakovsky niet iemand die de aandacht naar zich toe wil trekken. Liefst van al blijft hij in de schaduw."


Nys is zeer te spreken over de ingesteldheid van zijn nieuwe poulain. "Rakovsky is - net als onze andere twee keepers - een keiharde werker. Als de rest van de ploeg ter ontspanning eens naar de sauna gaat, dan vragen de doelmannen om toch te mogen trainen. Weet je wat me altijd zal bijblijven van Rakovsky's korte testperiode bij ons? Voor de eerste training zei hij me: 'Ik zal alles doen wat je me vraagt, al trap je dadelijk vijf ballen in mijn gezicht'. Het geeft aan hoezeer die jongen gemotiveerd is."


Rakovsky stond er meteen, al was dat eigenlijk niet zo evident. De jongste jaren zat de goalie in Duitsland vooral op de bank en sinds juli zat hij zonder ploeg. "Maar omdat 'Pat' al enige ervaring heeft en de rust zelve is, trok hij van in het begin zijn plan. Zelf heb ik hem ook op zijn gemak proberen te stellen", gaat Patrick Nys verder. "Wel is het zo dat Rakovsky in het begin nog een paar kilootjes te veel meesleepte. Intussen staat hij al scherper. Deels dankzij het harde werk op training en deels door het advies van een diëtiste die ik hem heb aanbevolen."


Tot slot wil Nys ook zijn andere keepers niet vergeten. "Nathan Goris en Jari De Busser halen op training tegenwoordig een hoog niveau. Zij hebben ook hun verdienste, want ze pushen Rakovsky en maken hem zo beter", besluit Nys. (KDC)