Kaalslag langs beschermde stadsvesten

De kale plekken langs de stadsvesten.
Foto Marc Aerts De kale plekken langs de stadsvesten.
Raadslid Jan Hermans (Lier&Ko) en Lierenaars die er fietsen en wandelen, zijn niet te spreken over de kaalkap tussen het Spuihuisje en de Frederik Peltzerstraat langs de beschermde stadsvesten. "Hier is een grote kaalslag gebeurd", luidt het. Felix Timmermans beschreef de bomen als 'de kathedralen op de stadsvesten', de groene longen van Lier.

"Het gaat nog lang duren voor de kale plekken weer begroeid zijn met bomen van een deftig kaliber. Het is moeilijk te geloven dat alle grotere bomen die gekapt zijn ziek of te oud waren en dus gevaarlijk", stelt Jan Hermans. "Hier is veel meer gebeurd dan groenonderhoud. Bovendien zijn de vesten beschermd landschap. Is er een vergunning voor alle kapwerken die gebeurd zijn? Komt er terug een groenscherm dat de tennisterreinen, de chalet, de sporthal aan het zicht van op de stadsvest onttrekt?", vraagt Hermans zich af.


"Een groot aantal bomen (Canadese populier en wilg) waren in dermate slechte staat dat rooien om veiligheidsredenen noodzakelijk was", reageert schepen Bert Wollants. "Er waren reeds grote takken van de populieren en wilgen afgebroken. De werken zijn vervolgens opgenomen in overleg met de plaatselijke boswachter. Deze gaf aan dat de werken hoogdringend waren omwille van de omgeving zelf. Er liggen school, sporthal, kinderopvang en tennistereinen. De nieuwe aanplantingen zullen dit najaar starten", aldus de schepen nog. (WAE)