Jaar lang trappen à volonté voor 35 euro

OUDERS OPENEN 'LIER OP WIELEKESDEPOT' VOOR DEELKINDERFIETSJES

Enkele jonge Lierenaars testen de deelfietsjes alvast eens uit.
Foto David Legreve Enkele jonge Lierenaars testen de deelfietsjes alvast eens uit.
Een kinderfietsje op maat, het is niet altijd even makkelijk (of financieel mogelijk) om te vinden. Vanaf zaterdag komt daar verandering in: een groep enthousiaste ouders start dit weekend met 'Lier op Wielekes', een project dat kinderfietsjes op maat aanbiedt tegen een schappelijke prijs.

Stijn Steeman en Kerstin Peeters zijn de bezielers achter 'Lier op Wielekes', dat zijn plekje vond in een depot aan de Heilig Geestsite. Kinderen groeien snel en hun fiets wordt al gauw te klein. Daarom startte 'Netwerk Bewust Verbruiken' in 2014 het proefproject 'Op Wielekes', met een eerste depot in Ledeberg. Daar werden goed onderhouden fietsjes uitgewisseld voor kinderen tot 12 jaar. "Sindsdien zijn in verschillende steden en gemeenten gelijkaardige initiatieven gestart, al wordt het voor de Pallieterstad dit weekend een primeur", vertelt Kersting Peeters. "'Lier op Wielekes' biedt aan iedereen voor een vast jaarbedrag kinderfietsen aan op maat, zodat meer kinderen veilig de baan op kunnen. Via OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten (Open Vld) konden wij sociale contacten leggen en een ruimte huren op de Heilige Geestsite."

Kansentarief

"Door een overeenkomst met Fietspunt Lier, dat voor het onderhoud en herstellingen van de fietsjes zorgt, en onze stad zal ook het onderhoud vlot verlopen. Het OCMW komt voor mensen met recht op een kansentarief bovendien een stuk financieel tussenbeide, zodat een fietsje voor elk kind mogelijk is", voegt OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten (Open Vld) eraan toe.

Sociaal en duurzaam

Naast vele particulieren schonken ook de lokale kringwinkels van Opnieuw&Co heel wat tweedehandsfietsen aan het project. "Ze hielpen ons bovendien aan materiaal voor de inrichting van het depot. De werking valt onder vzw Transitiegroep Lier, die hiermee dit sociaal en duurzaam initiatief mogelijk maakt. Onze droom? Om op de Heilige Geestsite een sociaal centrum te realiseren", leggen Koen en Kerstin uit.


Nu zaterdag opent het 'Lier op Wielekes-depot' aan de Heilige Geeststraat 7. Om 10 uur wordt het lintje doorgeknipt en zullen alle partners een woordje doen. Het depot is elke eerste zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur open en vervolgens elke derde woensdag van de maand van 14 tot 17 uur. Het tweedehands fietsjesdepot ligt naast de ruilwinkel voor kleertjes en kinderspulletjes. Een fiets ontlenen kost 35 euro per jaar, voor mensen met een kansentarief wordt dat 7 euro. Een onderhoudsbeurt elke 6 maanden is hierbij inbegrepen.