Extra politiecontroles op asociaal gedrag van fietsers

In Lier fietsen elke dag duizenden scholieren. Probleem is dat heel wat jongeren zich niets aantrekken van de verkeersregels en niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar brengen. De politie Lier voert een sensibiliseringsactie en zet zeven aandachtspunten in de kijker", zegt politiewoordvoerder Magalie Derboven.

"Het is heel belangrijk dat iedereen zich houdt aan de verkeersregels", legt Magalie Derboven uit. "Helaas krijgen wij de laatste maanden geregeld klachten over onverantwoord en asociaal fietsgedrag in het centrum. Bijzondere aandachtspunten zijn fietsen in de verboden richting, op het voetpad, in de voetgangerstunnel, gebruik van smartphone en niet stoppen aan het zebrapad."

Jongeren-pv's

"Wij merken dat het niet altijd duidelijk is wat mag en niet mag als je fietst. Er zullen de komende weken in samenwerking met de gemeenschapswachten van stad Lier extra controles op fietsgedrag plaatsvinden. Het gaat om een sensibiliseringsactie maar indien nodig schrijven wij jongeren-pv's. De jongeren krijgen daarbij op het politiekantoor les in verkeersregels. Indien ze de lessen niet volgen, wordt een pv opgemaakt."


In bepaalde straten, bijvoorbeeld het smalle gedeelte van de Antwerpsestraat en de Rechtestraat, mag je niet tegen de richting in fietsen. Je moet rekening houden met de borden en het is verboden om binnen de bebouwde kom op het voetpad te fietsen. Kinderen jonger dan 9 jaar - voor zover hun fiets uitgerust is met wielen met een diameter van ten hoogste 50 centimeter, banden niet inbegrepen - mogen dat wel. Buiten de bebouwde kom mogen fietsers, als er geen berijdbaar fietspad is, in de rijrichting het voetpad en de verhoogde bermen volgen. Je mag als fietser niet je smartphone gebruiken tijdens het rijden. Als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is, ben je verplicht je verlichting te gebruiken. (WAE)